"Енергоатом" витратить 28 мільйонів на аналіз варіантів добудови Хмельницької АЕС

хаэс

Відокремлений підрозділ "Атомпроектінжиніринг" держпідприємства "НАЕК "Енергоатом" 7 листопада уклав угоду з компанією Westinghouse Electric Sweden AB про аналіз варіантів добудови Хмельницької АЕС за 700 тис євро (27,55 млн євро за поточним курсом).

Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на дані у системі Prozorro.

За умовами угоди, до кінця 2024 року потрібно проаналізувати варіанти завершення будівництва енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС із застосуванням досвіду компанії Westinghouse у галузі реакторних технологій.

Йдеться про перший етап, що передбачає оцінку варіантів закупівлі комплектного реактора, включаючи корпус реактора, верхній блок реактора і кільце корпусу реактора, а також попередню оцінку відповідних будівельних конструкцій. Цей перший етап стосується енергоблоку №3.

Westinghouse має проаналізувати наявні звіти про поточний стан реакторної будівлі та проєктні креслення будівельних конструкцій шахти реактора реакторного відділення.

Також вона детально обстежить відповідні зони реакторної будівлі для оцінки поточного стану та обсягу виконаних будівельно-монтажних робіт і оцінить можливість реалізації двох потенційних стратегій закупівлі.

Варіантом "А" є отримання реакторної установки В-466Б, яка зберігається на майданчику АЕС "Белене" (Болгарія), а варіантом "Б" – отримання реактора В-320 від компанії Skoda JS (Чехія).

Читайте також: "Енергоатом" витратить 90 мільйонів за ремонт освітлення на Хмельницькій АЕС за завищеними цінами

Як повідомлялося, на початку липня парламент Болгарії доручив уряду країни почати переговори з Україною про продаж ядерних реакторів ВВЕР-1000 російського виробництва, придбаних для недобудованої атомної електростанції "Белене". Ціна угоди не може бути меншою, ніж заплатила сама Болгарія – близько 600 млн євро.

Цю інформацію підтвердив міністр енергетики Герман Галущенко, уточнивши, що ці реактори можна було б використати для добудови енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС.

Нагадаймо, у липні 2022 року американська Westinghouse Electric Company та НАЕК "Енергоатом" підписали контракт на розробку оновленого техніко-економічного обґрунтування будівництва двох блоків AP1000 на Хмельницькій АЕС в Україні (йшлося про перспективні енергоблоки №5 та №6).

Компанія Westinghouse Electric Sweden AB – це швецька філія американської компанії Westinghouse Electric Company.

Автор: Михайло Орлюк