Україна припинить транзит російської нафти трубопроводом "Дружба" з 1 січня,

подоляк

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна з 1 січня 2025 року планує припинити транзит російської нафти трубопроводом "Дружба".

Про це він повідомив в ефірі Новини.Live, передає liga.net.

"Крім газу з 1 січня 2025 року припиняє роботу і нафтопровід "Дружба". Тому що деякі країни отримували російську нафту через цей нафтопровід. Це Словаччина, Чехія та улюблена нами Угорщина. Але була резолюція Євросоюзу, що вони мають знайти можливості диверсифікації нафти й припинити транзит через Україну російської нафти. Так само це стосується і газу", – сказав Подоляк.

Як повідомлялося, посилення санкцій РНБО України проти російської компанії "Лукойл" наприкінці червня 2024 року заблокувало транзит її нафти в Угорщину та Словаччину нафтопроводом "Дружба".

Через це Угорщина та Словаччина поскаржилися на Україну до Єврокомісії через заборону на транзит нафти російського "Лукойлу". А прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо погрожував припинити експорт дизпалива в Україну через зупинку транзиту нафти російського "Лукойлу" для НПЗ НПЗ Slovnaft.

Читайте також: Договір про транзит газу з Росією ніхто продовжувати не буде, але готові розглянути запити з ЄС, – Зеленський

1 серпня стало відомо, що Єврокомісія ще продовжує з’ясовувати ситуацію щодо постачання нафти до Угорщини й Словаччини після зупинки Україною транзиту нафти російського "Лукойлу", утім, наразі не бачить впливу цього рішення на обсяги постачання нафти.

Нагадаймо, з 5 грудня 2022 року діє часткове ембарго ЄС на імпорт російської нафти. Але воно не стосується постачань нафтопроводом "Дружба".

Автор: Юлiя Далецька