Відбудова "Охматдиту" за благодійні кошти: Підрядником обрали маловідому компанію із завищеними вдвічі цінами

Марина Порошенко в Охматдит

БО "Благодійний фонд "Охматдит" обрав ТОВ "Буд-технолоджі" переможцем відбору підрядника на ремонт корпусу лікарні, який зазнав пошкоджень внаслідок ракетного обстрілу у липні, за зібрані благодійниками кошти.

В "Охматдиті" повідомили, що проводили тендер не за правилами закону "Про публічні закупівлі", а у вигляді приватного конкурсу "з метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами", пишуть Наші гроші.

Загалом заявки на участь у цьому відборі подали 14 учасників, їх цінові пропозиції коливалися від 41,79 млн грн до 645,25 млн грн (тут і далі без ПДВ).

У підсумку благодійний фонд "Охматдиту" обрав третю найдорожчу пропозицію від ТОВ "Буд-технолоджі" вартістю 307 млн₴

Більше десяти інших учасників пропонували виконати роботи значно дешевше – від 41,79 до 286 млн₴ Однак з замовник навіть не вів з ними перемовин, ніяк не пояснюючи своє рішення. Хоча з десяти дешевших заявок щонайменше сім містили повністю заповнені комерційні пропозиції з вказанням цін на різні види робіт.

За даними "Наших грошей" від учасників конкурсу, благодійний фонд "Охматдиту" без пояснень допустив до фінальної стадії відбору компанії "ДАК" з групи "Альтіс" Олександра Глімбовського (з пропозицією 310 млн грн) , "Буд-технолоджі" з групи Sensar запорізького забудовника Марка Марченка (307 млн грн) та "Мега профіт груп" Олексія Ломакіна і Юлії Кузьменко (220 млн грн).

Робоча група замовника провела з цими фірмами онлайн-зустрічі. "Мега профіт груп" отримала відмову через невідомі підозри щодо її податкових документів. "ДАК" виключили через скандальну репутацію її власника Глімбовського, якого у липні затримали у справі про легалізацію хабаря його зятю, ексочільнику ДФС Роману Насірову.

У підсумку замовник довірив приватній фірмі "Столична правова фундація" провести "юридичний аналіз переможця з приводу доброчесності" і зрештою обрав підрядником "Буд-технолоджі". У заявці цієї компанії також наявні недоліки, які замовник з невідомих причин проігнорував.

При цьому ціни на будматеріали у заявці компанії-переможця відбору на ремонт корпусу "Охматдиту" після ракетної атаки подекуди завищені вдвічі, порівняно із пропозиціями конкурентів.

Найбільші статті видатків у кошторисі "Буд-технолоджі" припадають на ремонт фасадних композитних панелей "Reynaers" (великі панелі темного кольору на фото корпусу) та оздоблення внутрішніх стін НР-панелями. Кожна з цих позицій у "Буд-технолоджі" коштує понад 100 мільйонів гривень. При цьому ціна цих робіт порівняно з дешевшими учасниками конкурсу завищена вдвічі.

Корпус дитячої лікарні

Квадратний метр фасадних композитних панелей "Reynaers" від "Буд-технолоджі" коштуватиме 37,56 гривень, "Ріола-модуль лтд" пропонувала встановити їх по 21,72 грн за "квадрат", а "Мега профіт груп" – по 17,53₴

Фірма "Ріола-модуль", яка і виконувала будівництво цього корпусу "Охматдиту", у своїй тендерній пропозиції (179 млн грн) повідомила, що після удару ракетою вона вже встигла безкоштовно виконати ремонт так званих "чистих приміщень" (операційних тощо). Вже частково замінені конструкції стін та стель, пошкоджений лінолеум. Це вказувало на те, що обсяги ремонту за гроші благодійників вже можуть бути завищені.

Що відомо про обраного підрядника ремонту корпусу "Охматдиту"

ТОВ "Буд-технолоджі" зі статутним капіталом 5 тисяч гривень зареєстровано у Запоріжжі. У державних тендерах ця фірма участі не брала. На підтвердження досвіду виконання аналогічних робіт фірма завантажила договір підряду з ТОВ "Крам-інвест" на будівельні роботи для клініки в Запоріжжі по вул. Святого Миколая, 27. З публічного повідомлення про будівництво запорізької клініки "UniClinic" відомо, що воно було реалізовано запорізькою компанією-забудовником "Sensar" Марка Марченка.

Сьогодні власником та керівником "Буд-Технолоджі" є Василь Кобизь, який прописаний в селі Братське Запорізької області. Раніше її керівником була Ольга Шаленна – мати Євгена Шаленного, давнього партнера Марка Марченка.

Марк Марченко і Євген Шаленний з 2015 року розвивали у Запоріжжі місцевий осередок партії "Самопоміч", яку очолював мер Львова Андрій Садовий. У 2017 році Марченка затримували за фіктивні акти виконаних робіт по будівництву в Запоріжжі та Мелітополі на суму 87 млн₴

Тоді "Самопоміч" публічно захищала бізнесмена, називаючи ту справу "тиском на політичну силу". У 2022 році виявилось, що "Буд-Технолоджі" і "Sensar" мають землю у зеленому передмісті Львова нібито для будівництва реабілітаційного центру для воїнів АТО. Однак виявилось, що 99% площі забудови мав зайняти торгово-розважальний центр.

На останніх місцевих виборах перед вторгненням Шаленний разом з директоркою Sensar Development Оленою Бартуль йшов вже від партії "Слуга народу".

Читайте також: Австрія обіцяла Україні 600 мільйонів євро на лікарні: За два роки жодного проєкту не розпочато

Як повідомлялося, під час організованого платформою United24 та monobank збору українські компанії та звичайні українці за 41 годину зібрали 300 мільйонів гривень для столичної дитячої лікарні "Охматдит", корпуси якої постраждали внаслідок російської ракетної атаки 8 липня.

Крім того, Кабмін виділив на відновлення лікарні 100 млн грн з державного бюджету, а президент Володимир Зеленський обіцяв виділити на це додатково ще 300 млн грн державних коштів.

12 липня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповідав, що разом з державними коштами від усіх партнерів надійшло на рахунки благодійних фондів і благодійного рахунку "Охматдит" понад 800 мільйонів гривень.

Автор: Михайло Орлюк