Рік після потопу. “Будемо стару хату тихенько розбирати і ставити новий дім. Надія на це є”

Ольга

За даними Херсонської міської військової адміністрації, у 40 тисяч жителів Херсонської міської територіальної громади тою чи іншою мірою пошкоджене житло внаслідок підтоплення. Найбільше постраждали берегові території Дніпровського та Корабельного районів Херсона, а також селища Антонівка, Садове, Комишани і Степанівка.

Тільки з підвалів, за словами заступника голови Херсонської міської військової адміністрації Сергія Орєхова, відкачали 40 тис. кубометрів води. А основне прибирання територій із залученням допомоги з інших областей тривало до початку жовтня минулого року. Через постійні обстріли в мікрорайоні Нафтогавань і досі не можуть поновити газо-, водопостачання, електрику, так само там не завершили вивезення сміття.

Будинок Ольги Цілинко майже два тижні стояв у воді, що дійшла до середини другого поверху. Забалка саме з тих районів Херсону, який сильно постраждав внаслідок затоплення після підриву Каховської ГЕС. Відіграли роль близькість до ріки і щільність забудови, яка почала з’являтися в цій місцевості після будівництва греблі. До Каховської трагедії тут налічувалось до тисячі приватних домоволодінь.

Ольга Цілинко

Ольга Цілинко

Свій будинок родина Ольги Цілинко купила в 2005-му. Тихий район, півсотні метрів від води, тоді здавалося, що це ідеальне місце, райський куточок. Багато років родина робила ремонт, облаштовувала оселю. “Ми дуже багато вклали в неї. Я люблю так, щоб у мене все було. А тепер нічого немає”, — казала Ольга в червні минулого року.

Відтоді її родина не живе в своєму будинку. Зараз це фактично порожня коробка, оброблена антисептиками. Дім заливали хімією, не жаліючи. Крок вимушений, зважаючи на те, що власної каналізації у Забалці не було, тільки вигрібні ями, які повимивало водою разом з вмістом.

— Грибка у будинку немає, але стіни і досі мокрі, — розповідає Ольга. — На стиках між бетонними блоками десь на метр від підлоги знизу вгору ростуть сталагміти. Напевно, тягне вологу з фундаменту, при тому що він у нас міцний.

Після затоплення, червень 2023 рок

Після затоплення, червень 2023 рок

За її словами, рівень ґрунтових вод у тому районі і досі високий, а в деяких подвір’ях так і стоїть вода, навіть попри спеку. Коли проходять сильні дощі, то під’їхати до будинку майже неможливо.

— Лопату в землю на штик встромляєш і починає сочитися вода. Тобто її рівень не знижується. Знаю, що на лівому березі ще гірше, бо говорила з людьми звідти. У нас біля Голої Пристані було таке легендарне солоне озеро. Тепер там ловлять щук і білого амура. Воно опріснилось, — каже Ольга.

Під водою і без води. “Пів мільйона гектарів осушених чи підтоплених територій. Цей масштаб навіть важко уявити”

У повітрі час від часу з’являється пліснявий запах або знову починається сморід. Бо забудова географічно розташована в низині, де немає сильних вітрів. Водночас там і досі багато невичищених покинутих осель. Хтось виїхав ще на початку повномасштабного вторгнення і розуміє, що вже не повернеться, якась частина господарів утекла з росіянами на лівий берег, у когось просто не стало сил і можливостей розбирати завали і бруд.

Всередині будинку Ольги зараз

Всередині будинку Ольги зараз

— Був момент, коли в один з таких зачинених будинків, які затоплювало, прилетіла міна в дах. Там неможливо було поруч знаходитися, такий сморід стояв, — пригадує Ольга.

І хоч в Забалку вже повернули електрику і газ, проте тут залишається небагато людей, переважно похилого віку. Тим паче район активно обстрілюють. Дехто так і живе на горищі, куди мусив переселитися після затоплення. Хтось латає пошкодження, якщо це можливо. Або живуть десь, де знайшли місце, — по друзях, родичах, у чужих квартирах, а на свої ділянки приходять відновлювати городи. Заняття, щоб не втратити розум.

— У нас встановили декілька модульних будиночків, крохотулічних, маніпусіньких. Ото й все, — каже Ольга.

На покинутих ділянках інша історія. Фруктові дерева в садах переважно загинули, не витримавши тижні у воді. Тепер стоять сухі, поміж ними височіють бур’яни. Натомість живучі хміль і дикий виноград потроху затягують будівлі.

— Пам’ятаєте в “Мауглі” було старе закинуте місто в джунглях усе в ліанах. От зараз Забалка мені його дуже нагадує. Боляче там бувати. Там енергія цвинтаря, ну, правда. Мені здається, що після підриву греблі, десь 15% міста стали знелюдненими. Це така мертва зона.

Двір будинку Ольги після того, як пішла вода, червень 2023 року

Двір будинку Ольги після того, як пішла вода, червень 2023 року

Щоденні обстріли і руйнації внаслідок авіаударів посунули з порядку денного тему затоплення.

— Але ж ми живемо в чужих квартирах. Ми нічого не забули, — каже Ольга Целінко.

Зараз, влітку, відчувається все гостріше.

— Херсон же ніколи літом не сидів вдома. У нас, мабуть, 80% херсонців мали дачі на річках. А це все лівий берег. Дачі були часто кращими і більшими за квартири. До Каховської трагедії люди розуміли, що так, там окупація, але колись же визволять. А тепер цього взагалі нічого немає. Втратили і це, — пояснює вона.

Після того, як вода пішла. “Я націлена залишатися вдома. І боротимусь за свій будинок. У мене немає іншого виходу”

Попри все вона залишається в Херсоні, де продовжує керувати дитячим центром, який і зараз опікується 25 дітьми з інвалідністю.

— З мене всі сміються, коли я це кажу: ми окупацію пережили, чим ви нас хочете налякати? То було найстрашніше, і тільки повторна окупація може змусити мене покинути Херсон. А зараз ми повертаємось до витоків, так би мовити, ведемо кочовий спосіб життя — поскладали все, що нажили за цей рік, і поїхали.

З червня 2023-го родина вже тричі міняла помешкання.

— Насправді в Херсоні склалась унікальна ситуація: люди, які повиїжджали, віддавали ключі постраждалим від затоплення буквально за оплату комунальних послуг. Ще треба постаратися, щоб знайти того, хто здає тут житло за гроші, — усміхається вона.

Єдиний вцілілий кущ троянди в саду Ольги Цілинко

Єдиний вцілілий кущ троянди в саду Ольги Цілинко

Цієї весни Ольга навіть примудрилась посадити свої улюблені іриси в горщики, влаштувавши сад на підвіконні в своєму черговому прихистку.

— Звісно, це не той великий сад, який у мене був. Такий, знаєте, де кожна рослина плекана любов’ю. Але все одно я буду з квітами. Я часто згадую тата, у нього була приказка, коли ми щось не хотіли робити: “Ну добре, якщо помремо, то воно нам не треба. А якщо не повезе і виживемо, що тоді робити?” Ну вже вижили, розумієте, треба ж далі щось робити.

Тим часом в її саду в Забалці квітне єдиний вцілілий трояндовий кущ.

Тетяна

Тетяна Куткіна порівнює себе теперішню з кулькою, наповненою гелієм.

— Ось тебе тримали в руці, але раптом долонь розтулили. І все, кулька бовтається у повітрі. Куди вітер дме, туди і летиш, — каже вона.

Уже рік вона живе з синами в Одесі. Житло їй знайшли знайомі дитинства, коли побачили новини про Каховську греблю. Власники квартири виїхали і дозволили оселитися там на необмежений термін. Варіанту вертатися додому поки немає. Родинна хата з саману, яку будував ще прадід, в якому росли покоління, майже повністю зруйнована. За висновком комісії, ремонту вона не підлягає. За тим, що залишилось приглядають сусіди.

Тетяна Куткіна з молодшим сином Антоном

Тетяна Куткіна з молодшим сином Антоном

“У мене все, що є — це мої діти і будинок", — казала Тетяна торік. Тепер будинку фактично нема. Тож зараз усі її зусилля спрямовані на дітей, особливо на молодшого сина Антона.

На початках, коли його висмикнуло разом з родиною з рідного Херсона, він постійно повторював: “Мамо, пом, мамо, пом” (“пом” — це дім – LB.ua).

— Тож я намагались не дати йому сумувати, — розповідає Тетяна. — Тільки-но приїхали, повела його по лікарях, записала в школу. Бо два роки ми всього були позбавлені — окупація, потім нас бомбили, потім затопили. Він — дитина з синдромом Дауна і такий застій йому не на користь. З такими дітьми необхідно працювати день за днем, інакше відкат.

За цей рік Тоха зробив великий прогрес — почав краще читати і писати, вирішує приклади в межах п’яти, хоча до того погано знав цифри. В Одесі Тетяна знайшла тренера Антона з карате, який теж виїхав з Херсона. “Якщо набереш групу, то тренуватиму”. Так в Одесі з’явилась можливість безкоштовно тренуватися дітям з різними хронічними захворюваннями і Антон відновив заняття. А тепер ще й готується до змагань з пауерліфтингу.

Антон за навчанням

Антон за навчанням

Енергії Тетяни вистачило і на те, щоб підтримувати роботу громадської організації “Сонячні діти Херсонщини”. Тепер вже в Одесі.

— Ми нещодавно в кількох містах, по яких зараз розкидані наші родини, провели веселі старти для дітей. Одеські батьки трохи в шоці від нас. Питають: “Ви звідки такі активні?” і “Чи ви тут надовго?”, — сміється Тетяна.

Хороше питання. Попри налагоджене для Антона життя, коріння в Одесі вони поки що не пустили. Та і як пустити.

— Ось ми кудись пішли в місто по справах. Вертаємось, але ще ніхто з нас не сказав: “Я йду додому”. “Куди йдеш? — У квартиру”. Всередині пустище. Сидиш, думаєш: “Війна ж колись закінчиться, власники квартири повернуться. Треба буде її звільняти, кудись їхати знову. А це знову все поламається. Знову доведеться починати спочатку”. І це ж не треба бути супер-екстрасенсом, щоб зрозуміти, що навіть якби війна закінчилась сьогодні, Херсону знадобляться 5 або й 10 років на відновлення, — розмірковує Тетяна.

Кімната Антона у червні 2023 року

Кімната Антона у червні 2023 року

“Хотілося все забрати: дитячі грамоти, портрети, улюблену лампу сина з дідом морозом, що грає. Але куди?”

Додому вона востаннє їздила взимку.

— Вириваємось, звісно, подивитися, що там, як грибок росте по стінах. От нещодавно звідти повернувся мій середній син. Каже: “Мамо, місто страшно побите, 24 на 7 гупає”. Він заліз в хату, в якій завалився дах, а в середині сирість і досі. Щодо компенсацій, то нам одразу сказали: “Після війни”.

Так виглядає ділянка Тетяни у 2024-му

Так виглядає ділянка Тетяни у 2024-му

Збитки

Епопея зі збором документів для оформлення компенсації скінчилась і для Ольги Цілинко, і для Тетяни Куткіної. Точніше її паперова частина. Комісія оглянула будинки, зафіксувала втрати.

— Приходили і заповнювали чек-лист відповідно до постанови Кабміну. При цьому враховували лише втрати самих будівель — скільки дверей вичавило, скільки вікон, чи порушений фундамент, чи пошкоджена електропроводка, чи забита каналізація, що з підлогою, дахом, стінами і так далі. І все це потім оцінювали по мінімальних цінах, — пояснює Ольга. — Знаю, що в половині випадків люди ще й писали зауваження, бо щось в цих чека-листах недорахували.

Але ті зауваження ніхто так і не розглянув. Збитки від затоплення житла Ольги оцінили майже у 1,5 млн₴ Але це, скоріше, нетипова сума для Забалки, де переважає стара забудова. Будинок Ольги великий кам’яний (тому і встояв), двоповерховий на 160 м², більшість все ж менші.

— Середній старий будинок у нас на півдні — саманний дім площею 60 м², обкладений цеглою, наприклад, силікатною. Цей саман повимивало, залишилася тільки силікатна “шуба”. Десь вона втримала дах, а десь дахи вже попадали всередину. Тобто це повністю зруйновані будинки.

Загалом усі будинки поділили на кілька категорій в залежності від ступеня руйнувань. Від цього залежить і сума відшкодування. Наразі за пошкоджене майно держава обіцяє 200-300 тис.₴, за знищене — 500 тис.₴ Будинок Ольги потрапив у категорію пошкоджених.

— Це означає, що я можу претендувати тільки на 300 тис.₴ Щоб отримати решту суми, мені слід чекати на завершення війни і виплату репарацій. Десь так воно виглядає на сьогодні, — пояснює Ольга.

Будинок Ольги за рік після затоплення

Будинок Ольги за рік після затоплення

Проте і на цю суму, яку гарантує держава, вона, як і інші херсонці, розраховувати зараз не може. Робота комісії призупинена, нарахування відшкодування теж через те, що Херсон знаходиться в 30-кілометровій зоні активних бойових дій. До призупинення роботи комісії люди, які постраждали від підтоплення, встигли подати 2240 заявок на компенсацію.

— Зрештою ми отримали десь 16 тис.₴ фінансової допомоги з міського, обласного і державного бюджетів. Хтось додатково до цього отримав допомогу від міжнародних організацій і благодійних фондів. Але це така несистемна історія. Хтось потрапив у списки, а хтось — ні. Зараз у нас абсолютно всім, хто був затоплений, розвозять набори побутової техніки — холодильник, пралка, сушильна машинка і мікрохвильовка. Здається, їх надала якась арабська держава. Але знову ж — це спонсорська підтримка. Хоча і вона насправді помічна. Бо спочатку люди кинулися рятувати побутову техніку. І навіть знаходилися кулібіни, які її перечищали, перемивали кархерами і відновлювали. Але, на жаль, досвід показав, що ця техніка недовговіка, — каже Ольга.

Сама вона радіє врятованій швейній машинці. Коли хвиля з водосховища пішла, син Ольги встиг перенести її на другий поверх. Вона теж стояла у воді, проте у чистішій. Тож її вдалося відремонтувати.

Дім

Найбільше Тетяна Куткіна сумує, як вона сама зізнається, за тим старим налагодженим життям у Херсоні. Школа до обіду, а після починається: теніс, міні-футбол, степаеробіка, театральна студія, карате, хіп-хоп.

— Щоліта ми відпочивали з іншими родинами з нашої організації у Залізному Порту або в Скадовську, їздили в Закарпаття, вчились на сапах кататися. Отак от крутилося життя, крутилося. І тут велика війна, а потім ще й змило все. І зараз те, що ми відновили, ну це ж крапля в морі, порівняно з тим, що було.

Іноді Тетяна прокручує в голові, що і як можна було зробити інакше. Ці помилки не дають спокою навіть зараз. “Треба було не дивитися, як вода тече і не намагатися забарикадувати двері мішками з землею. Краще б рятували дрібні речі — мікрохвильовку, іграшки, пилосос, комп’ютер. Тоді б хоч щось залишилось”.

Саманний будинок Тетяни зараз

Саманний будинок Тетяни зараз

Усі ці непродуктивні рефлексії ніяк не допомагають, але і позбутися їх складно. Після того як “втопилась” її трудова книжка і довелося пройти кола бюрократичного пекла, аби поновити дані про стаж, вона тримає всі документи тільки в пакетах і під рукою. Міняються не тільки дрібні звички.

— Коли я разом з волонтерами вигрібала свою хату, то відкопала постільну білизну ще з бірками, якісь рушники геть нові, покривала. Колись купувала з наміром “оце хлопці одружаться, то я їм пороздаю”. А зрештою, що вирила, те на смітник і викинула. Бо врятувати його було неможливо. Тепер у мене ні одна річ “на завтра” або “на свято” не лежить. Купили, гарна, не гарна, коштовна, не коштовна, одразу користуємось. Мені подарували таку красивенну сковорідку, то я свою стару відсунула подалі. Все, кажу, ніяких на потім”. Відпало це відчуття, що треба щось відкладати. Єдине, що відкладаєш, це гроші, — сміється вона.

Те саме з продуктовими запасами. Тетяна пригадує, як ридма ридала над 100 кг борошна, яке довелось висипати в город і перекопати, разом з макаронами і крупами. Схожу історію розповідає Ольга.

Будинок Ольги за рік після затоплення

Будинок Ольги за рік після затоплення

— Я ж правнучка розкуркуленого, в мене генетична схильність до накопичення. Щоб ви розуміли, в мене була морозильна камера на 500 л. Вона попливла разом з водою і з начинням, її потім знайшли метрів за 300 від будинку у сусідів в садочку. Два холодильники, повністю забиті продуктами. І з одного боку, я дякую Богові, що мала таку схильність, і ми пережили окупацію. При тому, що в мене вдома жили чужі діти. Ну а тепер я цього всього не роблю, ніяких запасів. Бо страшенно плакала, коли доводилось викидати продукти, консервацію. І отакі якісь дрібниці не буду накопичувати. Але будинок свій я все одно хочу. Ніяк не можу виколупати з себе цей ген.

Будинок в історіях Ольги і Тетяни так і залишається наріжним каменем.

— Хай нашу хату і немає сенсу відновлювати, бо це як ліпити горбатого, але ж ділянка поки лишається, — каже Тетяна. — То ми з синами сидимо, прораховуємо, де поставимо новий дім, скільки метрів він буде, на скільки кімнат. Середній син там вже і меблі розставив. Я не хочу допускати думку, що доведеться переїжджати з квартири на квартиру. Я народилась в своєму будинку. Я в ньому виросла, прожила багато років, звикла до думки, що в мене своє. Тому все одно в планах житло відновлювати. Будемо стару хату тихенько розбирати і ставити новий дім. Надія на це є.