Шмигаль: Заморожені активи Росії мають працювати в Україні

Читать на русском

Шмигаль: Заморожені активи Росії мають працювати в Україні

Шмигаль: Заморожені активи Росії мають працювати в Україні

Президент України Володимир Зеленський поставив уряду завдання досягти спрямування заморожених на Заході російських активів на користь України. Для цього створюється окрема підгрупа, що займатиметься питанням конфіскації російських суверенних активів за кордоном.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він зазначив, що до складу підгрупи увійдуть, зокрема:

  • представники міністерств, Офісу президента, парламента, НБУ;
  • українські та зарубіжні експерти.

Крім того, для виконання завдання Кабмін затвердив проєкт указу президента, що оновлює склад робочої групи, що займається розробкою механізмів відшкодування.

"Президент Володимир Зеленський поставив чітке завдання — зробити так, щоб заморожені на Заході російські активи були спрямовані на користь України. Сьогодні робимо важливий крок. Затверджуємо проєкт указу президента України, який оновлює склад робочої групи, що займається розробкою механізмів відшкодування. Та створюємо окрему підгрупу, яка безпосередньо працюватиме над питанням конфіскації російських суверенних активів за кордоном", – йдеться у повідомленні.

Прем’єр наголосив: принципова позиція України полягає в тому, що "Росія повинна за все заплатити сповна". А тому вже зараз із партнерами точаться дискусії, як саме це має відбутися.

"Деякі наші партнери вже зробили рішучі кроки. Одним із лідерів цього процесу була Канада. Також нещодавно Конгрес США надав Президенту широкі повноваження в питанні конфіскації російських суверенних активів. Крок за кроком рухаємося у цьому напрямку", – розповів Шмигаль.

Також він закликав західних партнерів посилити санкції щодо РФ. Зокрема, за словами глави уряду, в ЄС уже ведеться робота над 14-м пакетом обмежень.

"Україна закликає до подальшого посилення тиску на РФ, до залучення нових держав у санкційну коаліцію, до покарання тих, хто допомагає обходити санкції. Дієві санкції – це вагомий елемент примусу Росії до миру", – резюмував Шмигаль.

Україні вже потрібно півтрильйона доларів на відновлення.

Водночас, зазначив прем’єр, потреби України у відновленні вже зараз складають 486 млрд доларів. За його словами, за час повномасштабної війни ворог зруйнував чи пошкодив:

  • понад 250 тис. житлових будівель;
  • до 4 тис. шкіл;
  • більше тисячі лікарень та багатьох інших об’єктів.