Прорив на 10 км у Харківській області, формат переговорів з Росією та перше подолання нестачі снарядів: що розповів президент

Переговори з Росією

Президент України вважає, що російському керманичу Путіну не вигідний діалог з усім світом, тому що навіть Китай йому скаже: поясни захоплення територій.

«Тому що Китай виступає за територіальну цілісність будь-якої держави. На сьогодні ґрунт має бути для того, щоб Путін шукав так само вихід із цієї ситуації. Бо зараз у нього немає дискомфорту. Тому що куди ми стріляємо? Що ми можемо атакувати? Чим? Наскільки економічно нам будуть допомагати? Санкції дотиснемо — не дотиснемо? Трибунал буде — не буде? Треба відповісти собі на кожне із цих запитань. І щодня працювати й просуватися по кожному напрямку», — сказав він.

Президент Зеленський під час спілкування зі ЗМІ

Президент Зеленський під час спілкування зі ЗМІ

При цьому союзники не штовхають Україну на переговори з окупантами, але загалом у світі така атмосфера є.

«І тут нам потрібно бути просто дуже стійкими й сильними. І сьогодні обрано правильний майданчик, де в нас є ініціатива — Саміт миру», — сказав він.

Саміт у Швейцарії

Президент покладає великі надії на Саміті миру, що відбудеться в Бюрґенштоці (Швейцарія) в червні. І ставить для нього основні цілі: в підсумковому комюніке має йтися про енергетичну безпеку для України (зокрема ядерну: як відомо, найбільшу європейську АЕС, Запорізьку, ворог захопив ще на початку повномасштабної війни), про вільне судноплавство, обмін полоненими й звільнення українських дітей.

Вільне судноплавство убезпечить мешканців Одеси й півдня загалом, оскільки Росія гатить по портах й іншій інфраструктурі. Енергетична безпека дозволить спрогнозувати наступну зиму і загалом є інтересом усього світу. Чому важливо визволити українців з полону й повернути дітей додому, пояснювати не потрібно.

Якщо в заході візьме участь «серйозна кількість країн» і буде відповідне комюніке, то це буде нашою дипломатичною перевагою, вважає президент. Після цього можна організовувати вже майданчики в тих чи інших країнах, де технічно пропрацьовувати кожен пункт комюніке. Президент сказав, що тоді вже цей план можна давати представникам Росії, як це було із зерновою ініціативою: погодили план з ООН і з Туреччиною, а вони потім окремо погодили цей план з агресором. Саме тому важливо, щоб учасниками було багато країн, а не дві, щоб росіяни не могли вчинити так, як із зерновим коридором.

Президент Зеленський під час спілкування зі ЗМІ

Президент Зеленський під час спілкування зі ЗМІ

Президент підкреслив, що перед тим, як розмовляти з Росією, потрібен докладний план, погоджений всім світом.

Наступ росіян на Харківську область

Ворог зміг прорвати оборону через брак ППО. Далекобійна зброя дала Росії можливість з відстані обстрілювати авіабомбами й артилерією. Позначилася також і затримка на вісім місяців з наданням допомоги. Але ворог зумів подолати лише першу лінію оборони, а до потужніших другої і третьої не дійшов. Найглибша точка просування росіян — 10 кілометрів, а на деяких ділянках просування не було взагалі.

«До бетонної лінії оборони ніхто не дійшов, це маячня, що там кажуть. Ворог дійшов до першої лінії. Перша лінія — це не кордон, там неможливо будувати, тому що через відповідну зброю, якою працювали росіяни, наші люди гинули. Вони приблизно там і зараз. Це перша лінія, лінія, яку побудували на війні, під постійним вогнем, наші військові. Першу та другу лінію будують військові, а третя лінія побудована місцевими владами. Вона найпотужніша — не тому, що вони кращі за військових, а просто тому, що вона далі від зброї, від снарядів, від обстрілів. Вовчанськ — їхня ціль, зрозуміло. Крім того, що вони хочуть відповідну зону 10 кілометрів, вони хочуть завжди розвивати успіх, якщо він є. Але головне на сьогодні — нашими Силами оборони ситуація стабілізована», — сказав президент.

Удари по російській території — для захисту, а не наступу

«Я не вважаю, що повинні бути якісь заборони, тому що це не про наступ української армії з використанням західної зброї на території Росії. Це захист. Так само, як превентивні санкції, про які ми всім говорили перед повномасштабним вторгненням. Це те саме. Це попередження. Ба більше, у них же там така сама сіра зона. У них там виселення людей тощо. У них також на прикордонні цивільних людей майже немає, з їхнього боку. Зі зрозумілих причин», — сказав Зеленський.

Уперше за роки немає нестачі артилерійських боєприпасів

«Уперше за роки війни жодна бригада не скаржиться, що немає артилерійського снаряда. І це відбувається упродовж останніх двох місяців. Усім ще доведеться дуже багато працювати. Чеська ініціатива буде йти. Про гроші з усіма партнерами ведемо перемовини. Ми зараз відкриваємо ініціативу, коли партнери будуть давати гроші на виробництво наших дронів, РЕБів», — повідомив президент.

Причини візиту держсекретаря США

Ентоні Блінкен привіз обіцянку, що нададуть пакет допомоги на $2 мільярди доларів, пропозиції гарантій безпеки й інформацію про ППО: в яких країнах є необхідні установки та як їх можна отримати.

Президент Володимир Зеленський і держсекретар США Ентоні Блінкен

Президент Володимир Зеленський і держсекретар США Ентоні Блінкен

Для вступу до ЄС і НАТО Україна зробила все, що могла

Далі справа за політикою.

«Тобто інструментально й операційно ми зробили все для того, щоб у червні в ЄС відкрили Україні перемовини. Я думаю, що там усе вийде. Навіть складні партнери сьогодні стали трішки простішими. Ми активно з ними працювали», — пояснив глава держави.

Президент Зеленський під час спілкування зі ЗМІ

Президент Зеленський під час спілкування зі ЗМІ

Кадрові зміни

Триватимуть, зокрема в уряді, де на чолі двох міністерств стоять в. о. Це Мінінфраструктури й Мінагрополітики.

«Ми говорили про це з прем’єр-міністром. На сьогодні в нас є виконувачі обов’язків у кількох міністерствах. Треба це вирішувати», — сказав Зеленський.

Олімпійське перемир’я

«У нас уже було припинення вогню. Але воно не дуже працює із цим ворогом. Крім того, є ризик — хто буде фіксувати, що в час припинення вогню їхні сили не підійдуть до нас? Припинення вогню ж не заважає технікою заїхати ближче, а потім підключити наступ. Тобто я не розумію деталей. Для мене поки що це звучить як нежива історія», — прокоментував президент України пропозицію французького колеги домовитися з Росією.

Іноземні війська в Україні як інструктори

«Тренування в Україні логічне — ми про це вже говорили. Швидше, ніж їхати, наприклад, у Францію, навіть у Польщу. Ну і співпраця з розмінування; можна зробити хаб для ремонту французької ж, наприклад, техніки просто в Україні, щоб не відправляти це у Францію. Я на це дивлюся дуже позитивно, скажу чесно. Усе це могло б бути кроком, який підштовхнув би й інші країни. Тобто це відкриває якусь нову сторінку в цій війні», — вважає він.