У Повітряних силах дали чітку відповідь, скільки систем Patriot захистять Україну від атак

Читать на русском Read in English

У Повітряних силах дали чітку відповідь, скільки систем Patriot захистять Україну від атак

У Повітряних силах дали чітку відповідь, скільки систем Patriot захистять Україну від атак

Спікер командування Ілля Євлаш наголосив, що необхідна ціла глибоко ешелонована система ППО. За його словами, серед усіх комплексів найефективнішими є Patriot, але потрібні не лише вони.

Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш розповів, які засоби ППО та в якій кількості потрібні Україні для захисту населених пунктів від російських обстрілів. Про це відомо із брифінгу від 11 квітня.

"Насамперед є необхідність у розвитку цілої системи протиповітряної оборони — глибоко ешелонованої, яка включає і засоби ППО малого, середнього та великого радіусу дії за підтримки винищувальної авіації", — наголосив військовий.

Він пояснив, що малі комплекси це переважно ППО сухопутних військ, зокрема такі як Crotale, Avenger, Gepard.

"Була мова про передачу нам установок Skynex, які називають винищувачами дронів", — зазначив Євлаш.

За його словами, середнього радіусу дії можуть стати на захист України такі комплекси, як IRIS-T та NASAMS. Вони допомогли б прикрити міста, знищуючи ворожі ракети та дрони. Також в арсеналі ЗСУ є радянські системи цього типу. Однак, на думку спікера Повітряних сил, "майбутнє за передовими західними системами ППО".

Комплекси великого радіусу дії – це такі як SAMP/T та Patriot. Євлаш наголосив, що остання установка — поки що найефективніша.

Скільки Patriot потрібно Україні?

Пославшись на заяву президента Володимира Зеленського, речник повідомив, що Україна потребує ще 25 комплексів Patriot. Таке посилення ППО дозволило б убезпечити міста від ударів ЗС РФ.

"Звичайно, нам необхідно і багато інших засобів, які могли б прикривати повітряний простір і безпосередньо на лінії зіткнення, де обороняються наші піхотинці", — зазначив Євлаш.

Він уточнив, що йдеться про "невичерпний перелік". Зокрема, ЗСУ потрібні ПЗРК, що застосовуються мобільними вогневими групами. Представник Повітряних сил додав, що на тлі поповнення арсеналу ЗС РФ назвати конкретну кількість необхідних засобів захисту неба складно.