Швейцарія оголосила дату та місце проведення першого Саміту миру

Читать на русском Read in English

Швейцарія оголосила дату та місце проведення першого Саміту миру

Швейцарія оголосила дату та місце проведення першого Саміту миру

Швейцарський уряд проведе у червні дводенну конференцію високого рівня, спрямовану на досягнення миру в Україні. Зокрема, перший Саміт миру пройде 15-16 червня.

Про це повідомляє Reuters. У січні Швейцарія заявила, що проведе мирний саміт на прохання президента України Володимира Зеленського, і з того часу провела переговори з ЄС, країнами-членами G7 та такими країнами, як Китай та Індія, щоб заручитися їхньою підтримкою.

"В даний час існує достатня міжнародна підтримка для проведення конференції високого рівня для запуску мирного процесу", – йдеться у заяві Федеральної ради.

Саміт пройде 15-16 червня на курорті Бюргеншток у кантоні Нідвальден неподалік міста Люцерн. Його мета – створити основу, сприятливу обстановку для всеосяжного та міцного світу в Україні, а також затвердити "конкретну дорожню карту для участі Росії у мирному процесі".

При цьому швейцарська влада поки не розкрила повний список учасників.

Хоча Москва заявила, що не проти переговорів про припинення війни, російські офіційні особи заявили, що не братимуть участі у переговорах у Швейцарії, країні, яка, на їхню думку, відмовилася від свого нейтралітету щодо війни.

Росія, яка розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, заявила, що швейцарська ініціатива безглузда без участі Москви.