Фірму власників «Ковальської» Сергія та Олександра Пилипенко підозрюють в перешкоджанні діяльності ЗСУ

Служба безпеки України підозрює чиновників Чернігівської обласної державної адміністрації та низку приватних фірм у «перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України в особливий період». В 2023 році з державного бюджету область отримала 363 млн грн для будівництва військових інженерних і фортифікаційних споруд.

Роботи по захисту кордону від можливого наступу мали закінчити до 31 грудня 2023. Проте роботи в повному обсязі не були виконані, а до того, що зроблено, у правоохоронців є багато питань.

За документами, на укріплення витратили 200 мільйонів гривень. Проте в СБУ вважають, що обсяг робіт завищили штучно, а якість споруд не відповідає технічним умовам.

Головним субпідрядником виступило чернігівське акціонерне товариство «Будіндустрія». За даними сервісу YouControl, основними акціонерами компанії є батько та син Олександр і Сергій Пилипенки. Вони ж є співвласниками «Промислово-Будівельної групи «Ковальська».

«У діях посадових осіб Чернігівської ОДА, ДП «УкрСіверБуд» ЗАТ «ДСК» та АТ «Будіндустрія» вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 114-1 КК України», - зазначається в матеріалах справи.

Це стаття про перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань. Правопорушення карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років. Справа триває.

Це далеко не єдиний скандал, в якому фігурує «Ковальська», її генеральний директор Сергій Пилипенко та власник Олександр Пилипенко.

В серпні розпочались судові засідання щодо позову «Ковальської» проти громадського діяча Дмитра Перова. Активіст наполягає, що компанія незаконно знесла історичну пам’ятку на вулиці Жилянській у Києві в минулому році. Зараз компанія будує там бізнес-центр NUVO. За пости у Facebook «Ковальська» вимагає компенсацію в 100 тис. грн.

«Вони бачать тенденцію, що зростає роль громадянського суспільства. Вони хочуть зробити цей кейс показовим, показово покарати активістів, які виступають проти знищення історичної забудови. Мовляв, ми настільки впливова компанія, що нам не може завадити суд, нам не може завадити поліція, нам не можуть завадити активісти», — прокоментував справу Перов.

Також «Ковальська» намагається у власних інтересах заблокувати прихід західних інвестицій в галузь будівельних матеріалів України. Сергій Пилипенко розвернув цілу кампанію, спрямовану проти угоди на купівлі двох цементних заводів італійської компанії Buzzi компанією CRH.

"Я вважаю, що це однозначно негативно вплине і ще більше концентрації на ринку цементу відбудеться. Це обмежить конкуренцію і створить додаткові ризики для споживачів в частині наявності продукції, її доступності та вартості", – заявив Сергій Пилипенко.

Насправді ж це лише брудна гра. "Ковальська" хоче заблокувати угоду, а потім самостійно викупити ці активи за меншу ціну. Незважаючи на потуги бетонщіків, розгляд угоди в Антимонопольному комітеті (АМКУ) вже дійшов до маркет тесту.

Раніше «Ковальська» потрапляла і в інші скандали – протиправний видобуток піску, незаконне будівництво, падіння Дегтярівського мосту в Києві. Тепер до цього списку, хоч і не напряму, додалось перешкоджання діяльності збройних сил. Чи отримають власники «Ковальської» те, на що справді заслуговують, чи знов вийдуть сухими з води?

 

Джерело