Зеленський розповів про ситуацію на Харківському напрямку: "Ще рано робити висновки"

Читать на русском

Зеленський розповів про ситуацію на Харківському напрямку:

Зеленський розповів про ситуацію на Харківському напрямку: "Ще рано робити висновки "

На фронті станом на 14 травня найважче на Харківщині та Донеччині, заявив президент Володимир Зеленський. Поки що рано робити висновки, але ситуація контрольована.

Про це глава держави розповів у традиційному вечірньому зверненні до народу. Відео у вівторок, 14 травня, оприлюднив YouTube канал Офісу президента.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський доповів президенту про оперативну обстановку. "Він перебуває якраз у ключових місцях боїв – працює з бригадами, на бойових позиціях", – повідомив гарант.

"Наші воїни – вони знищують окупанта, який намагається просуватися: усе досить напружено. Але ми посилили напрямки, зокрема харківські. Зараз багато воїнів – саме харків’ян – стали на захист Харківщини. Вони роблять свою справу, і я дякую кожному за ефективність", – сказав президент.

Міжнародна робота

Зеленський 14 травня зустрівся з державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Головною темою їхньої розмови була військова допомога нашим Силам оборони. Гарант наголосив, що необхідно прискорити поставки.

"Зараз надто багато часу минає між оголошенням пакетів і реальною появою зброї на передовій. Важливо зробити реалізацію рішень і логістику більш оперативними. Окремо обговорили ППО – системи, яких потребуємо. Зокрема, для Харкова, для Харківщини. Якби зараз ми вже отримали два Patriot саме для цього нашого регіону, це б уже дало нам іншу ситуацію у війні загалом", – зазначив Зеленський.

Він подякував тим українським партнерам, які розуміють це і справді намагаються допомогти. Ми знаємо, які реальні можливості у союзників, наголосив президент. Потрібні чіткі політичні рішення.

Також із держсеком США вони обговорили участь Америки в підготовці та проведенні Саміту миру.

"Зараз такі умови, коли абсолютно реально, щоб світова більшість почала примушувати Росію до миру. До справжнього миру. Ми бачимо, які ставки зараз робить Путін: він прагне повністю адаптувати Росію до війни та розширювати війну, збільшувати тиск. Але це наш тиск – спільний тиск усіх у світі, хто протистоїть війні, тиск на агресора – має спрацювати й має зірвати російські наступальні плани – зірвати і на фронті, і в дипломатичному напрямі", – сказав Зеленський.

Він провів майже двогодинні телефонні переговори з президентом Франції Еммануелем Макроном. Останній отримав інформацію про ситуацію на полі бою, наші перспективи й потреби воїнів.

Франція братиме участь у Саміті миру, повідомив Зеленський. "І власне зміст Саміту у Швейцарії дасть розуміння, які інші кроки зможемо зробити найближчими місяцями заради наближення миру й відновлення повної сили міжнародного права для України, для всіх народів, які зазнають агресії", – зазначив глава держави.

Також у вівторок телефонну розмову він провів із президентом Південної Кореї Юн Сок Йолем.

"Вдячний, що Республіка Корея прийняла запрошення на Саміт. Ми обговорили також наші двосторонні відносини та допомогу для України, зокрема в тих сферах, де ми вже маємо результати", – повідомив гарант.

Загалом він особисто запросив на Саміт миру вже майже 30 лідерів й отримав багато підтверджень саме участі лідерів із різних регіонів.

Продовжується також підготовка до запланованого на літо саміту НАТО. Нам потрібна сильна позиція Альянсу та "чіткий сигнал Москві, що війна нічого їй не дасть".

"Міжнародна робоча група з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України – група, яку очолюють Андрій Єрмак та Андерс Фог Расмуссен, – представила звіт. Звіт, який буде в усіх тих, хто ухвалює рішення в Альянсі й може вплинути на зміцнення НАТО. Звіт про перспективи України, про необхідність справді сильних рішень для того, щоб не лише припинити цю війну, а позбавити ґрунту будь-які війни в нашому регіоні та в усій Європі", – розповів Зеленський.