У Польщі спостерігається серія загадкових пожеж

Читать на русском

У Польщі спостерігається серія загадкових пожеж

У Польщі спостерігається серія загадкових пожеж

На думку експертів, пожежі можуть бути частиною гібридної війни, організованої російськими спецслужбами.

Експерт з безпеки та кризового управління Марцін Самсел припускає, що метою цих актів саботажу могло бути створення хаосу та розкол у суспільстві, що є підготовкою до потенційного військового конфлікту з країнами НАТО.

Серед прикладів пожеж – згорілий неліцензований склад відходів у Семяновицях-Сльонських, де знищено понад 10 тисяч тонн токсичних хімікатів та пластику. Також згорів торговий центр Marywilska 44 у Варшаві та автобусне депо у Побуті.

Експерти вважають, що такі масштабні пожежі могли бути організовані з кількох джерел вогню, що свідчить про можливість навмисного підпалу. «Якщо професіонали з пожежної безпеки кажуть, що пожежа в Marywilska 44 була справою рук паліїв, то це має насторожити», – наголошує Самсел.

За його словами, для виконання підпалів Росія могла використати як своїх агентів, так і найнятих виконавців із Польщі та інших країн. «Щоб залишатися непоміченими, ці люди могли приїхати із Західної Європи чи навіть із Грузії. Однак реальне планування та вибір цілей здійснювали російські розвідувальні осередки, які вже перебувають у Польщі», – каже експерт.

Втручаються і поляки, які могли бути мотивовані чи підготовлені до таких дій. Наприклад, польські футбольні фанати, що вирушили у березні до Литви, щоб убити Леоніда Волкова – російського опозиціонера та соратника Олексія Навального.

За словами експерта, для таких дій, як підпали, росіяни не використовують навчених агентів, оскільки вони є надто цінними. «Краще взяти поляка з фінансовими проблемами, який за пару злотих зробить будь-яку гидоту», – додає він.

Польська влада закликає громадськість залишатися пильними та повідомляти про будь-які підозрілі дії, які можуть вказувати на диверсійну діяльність.