Гривня продовжує зміцнюватися: Нацбанк встановив офіційний курс долара на п’ятницю

гривня,курс,валют,долар

Курс гривні продовжує зміцнюватися після падіння до історичних мінімумів минулого тижня.

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п’ятницю, 26 липня, на рівні 41,1977 грн/$, порівняно із 41,2174 грн/$ у четвер. У понеділок, 22 липня, він опускався до нового історичного мінімуму на рівні 41,4912 грн/$.

Водночас курс гривні до євро зміцнився ще на 2 копійки – до 44,6830 грн за євро. 18 липня він опускався до історичного мінімуму – 45,3457 грн за євро.

Минулого тижня у Нацбанку заявили, що темп послаблення гривні протягом останніх тижнів може створити додаткові ризики для стійкості валютного ринку та, відтак, цінової стабільності. Відтак, у НБУ пообіцяли "вжити належних заходів для забезпечення стійкості валютного ринку".

Детальніше читайте у матеріалі БізнесЦензора: Новий рекорд. Чому долар пробив психологічну позначку в 40 грн?

Нагадаймо, Національний банк оголосив про перехід до режиму керованої гнучкості обмінного курсу гривні із 3 жовтня 2023 року, відмовляючись від фіксованого курсу гривні, який діяв від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року.

За цього режиму офіційний курс визначатиметься на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком. Водночас НБУ і далі контролюватиме ситуацію та на постійній основі компенсуватиме структурний дефіцит іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку.

Автор: Михайло Орлюк