ЗС РФ нарощують застосування "Ланцетів" та FPV-дронів на фронті

Читать на русском Read in English

ЗС РФ нарощують застосування

ЗС РФ нарощують застосування "Ланцетів" та FPV-дронів на фронті

За словами аналітика Олександра Коваленка, у травні росіяни іноді запускали понад 500 FPV-дронів та понад 20 "Ланцетів" на добу, але не можуть робити це системно. При цьому окупанти запустили мало БпЛА Shahed.

У першій половині травня 2024 року Збройні сили Російської Федерації скоротили використання безпілотних апаратів Shahed-131/136 і намагалися наростити застосування FPV-дронів і боєприпасів, що барражують, "Ланцет".

Про це написав оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко у "Фейсбуці".

У перші два тижні травня ЗС РФ застосували 121 дрон Shahed, 115 із них було збито силами ППО. Аналітик звернув увагу на те, що за другий тиждень окупанти запустили 48 дронів Shahed, що є одним із найнижчих показників цього року. Це говорить про те, що виробництво БпЛА Shahed, яке росіяни розгорнули на своїй території, не забезпечує ЗС РФ достатньою кількістю апаратів для системних та масових атак. Тому РФ продовжує залежати від постачання з Ірану.

Що стосується FPV-дронів, їх застосування у вказаний період було нерівномірним. Так, 2 та 3 травня було зафіксовано пуски понад 350 та понад 550 російських FPV-дронів за добу. Загальна кількість використаних за цей час апаратів перевищила 3 тисячі. Середня кількість запущених FPV-дронів у травні досягла 200-250 на добу. Раніше цей показник становив 150-200 одиниць на добу.

Схожа ситуація спостерігається з боєприпасами, що барражують, "Ланцет". У травні аналітик відзначив невелике зростання інтенсивності їх застосування. Росіяни прагнуть перевищити показник у 10 "Ланцетів" на добу, а 3 травня взагалі запустили 20 БпЛА. При цьому були дні, коли росіяни запускали усього кілька дронів на добу. Як зазначає аналітик, це говорить про те, що заяви російських пропагандистів про нібито виробництво тисяч "Ланцетів" на місяць не відповідають дійсності.

"Спроби РОВ наростити застосування FPV-дронів, але відсутня можливість вивести пікові показники у стабільний, системний характер. ББ "Ланцет", явно намагаються стрибнути вище голови, але поки що сухожилля рвуться", — зазначив Олександр Коваленко.