Як виглядає процедура запрошення військ НАТО до України: "Все вирішується за один день"

Читать на русском

Як виглядає процедура запрошення військ НАТО до України:

Як виглядає процедура запрошення військ НАТО до України: "Все вирішується за один день"

Захід допускає варіант участі у повномасштабній війні, щоб допомогти ЗСУ відтіснити росіян. Москва стежить за ситуацією і розпочинає навчання з відпрацюванням удару тактичною ядерною зброєю. Фокус з’ясував, чи існує законодавчий механізм розміщення іноземного контингенту в Україні і чи це варто робити в поточній фазі протистояння.

Сполучені Штати повернули до порядку денного актуальність питання розміщення в Україні іноземних військових. США можуть втрутитися у повномасштабну війну у разі програшу ЗСУ та задля запобігання масштабному протистоянню, заявив лідер демократів у Палаті представників Хакім Джефріс.

Президент Росії Володимир Путін не може дозволити відновити Радянський Союз, інакше новий військовий блок створить загрозу країнам НАТО. Якщо ВСУ не стримають тиск окупантів, американським військовослужбовцям доведеться вв’язатися в конфлікт, сказав політик.

Примітно, що координатор зі стратегічних комунікацій Білого дому Джон Кірбі в середині березня 2024 року мав іншу думку щодо відправки військових США в Україну.

"Я не можу відповідати за рішення інших суверенних країн. Я лише можу відповідати за рішення нашої суверенної країни та її головнокомандувача, який ясно дав зрозуміти, що американських військ на території України не буде", — говорив Кірбі.

Практично синхронно із заявами Джефріса прозвучали одкровення прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Втручання західних військових дозволить відтіснити ЗС РФ. Якщо настане час, Київ подякує партнерам за сміливий крок, але зараз потрібна лише військова техніка, сказав глава уряду в інтерв’ю канадському каналу CBC.

Введення іноземних військ до України: як вирішити проблему законодавчо?

В Україні сформовано законодавчу базу для введення іноземних військ. Рішення про допуск закордонних збройних сил (ВС) схвалює Верховна Рада України, пояснює народний депутат від "Слуги народу", член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Цю норму прописано і в Конституції України, детальніше питання регулюється законом "Про порядок допуску та умови знаходження підрозділів ЗС інших держав на території України", уточнює політик.

У спеціальному законі сказано, що допуск закордонних військових до України відбувається відповідно до умов міжнародних договорів. МЗС та Міноборони України за погодженням у необхідних випадках з іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади вносять Раді національної безпеки та оборони України (РНБО) пропозицію про допуск військових з інших країн.

Після цього РНБО передає пропозицію президенту України, але глава держави не може приймати такого важливого рішення одноосібно. Далі питання невідкладно та позачергово виноситься на голосування Верховної Ради України.

Не можна, щоб до України заходили підрозділи ЗС інших держав, оснащені ядерною, хімічною, бактеріологічною та іншими видами зброї масового знищення.

Опитані військові аналітики впевнені, що сценарій введення іноземних військ є малоймовірним для поточного моменту протистояння, незважаючи на заяви з Вашингтона та інших західних столиць.

"Можливо, для введення іноземних військ в Україну буде потрібний додатковий закон. Але це не головна проблема, а суто технічна сторона питання", — розмірковує військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник.

За словами голови Українського центру безпеки та співробітництва Сергія Кузана, порядок схвалення введення зарубіжних військ такий самий, як і згода на проведення спільних із країнами Заходу військових навчань.

"Проблем у вирішенні питання точно не буде, на все знадобиться один робочий день. Фактично ми вже маємо міжнародний легіон у складі ЗСУ, організовану групу іноземців. Війська вводять поступово, в країну не заходять цілі дивізії з танками", — розповів експерт.

Окрім збільшення чисельності міжнародного легіону, в Україну можна запросити бійців французького легіону. У підрозділі служать іноземці-контрактники, а чи не регулярні війська Франції.

Блеф чи небезпека? Росія знову завела "ядерну шарманку"

Росія підготувала відповідь на заяви західних політиків щодо відправлення військ до України. Москва проведе військові навчання з відпрацювання навичок застосування тактичної ядерної зброї з ракетними з’єднаннями Південного військового округу, авіацією та флотом. Мета маневрів — підтримати готовність ядерної зброї до бойового застосування для "забезпечення територіальної цілісності та суверенітету РФ у відповідь на погрози окремих західних чиновників".

Екс-президент та заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв уточнив, що ядерні навчання почнуть через заклики відправити війська до України від представників Конгресу США, влади Франції та Великобританії, а також окремих чиновників із Прибалтики та Польщі.

"Вони ж закликають активно застосовувати свою ракетну зброю по всій території Росії… Відправлення своїх військ на територію України спричинить прямий вступ їхніх країн у війну, на яку нам доведеться відповідати. І, на жаль, не на території України. У цьому випадку нікому з них не сховатися ні на Капітолійському пагорбі, ні в Єлисейському палаці, ні на Даунінг-стріт-10 (офіційна резиденція прем’єр-міністра Великобританії, — ред.) Настане світова катастрофа», — написав він у Telegram.

Початком ядерних навчань влада Росії демонструє черговий блеф. Озвучування ідеї відправлення військ в Україну стало сигналом Путіну про неможливість переходу "червоних ліній" — повторного удару по Київській, Сумській чи Харківській областях, вважає Петро Черник.

"Тиск Росії зростає, але об’єктивні причини для розміщення іноземного військового контингенту ще не сформувалися", — додає він.

Проте кількість іноземного контингенту очікується максимум на рівні 2000 осіб. Використовувати проти них ядерну зброю невигідно для військ Росії, каже Сергій Кузан.

Російське військове командування підкріплює ядерні загрози Путіна конкретними діями, тож і взялося за проведення навчань. Розраховувати на ескалацію у великій війні не варто, оскільки Росія не готова всерйоз застосовувати стратегічну ядерну зброю в Україні, вважає аналітик.

"Ракети та безпілотники ЗС РФ не раз перетинали кордони країн НАТО, але тотальної війни не трапилося. Росія не хоче протистояння світового рівня, але включає "ядерну шарманку" на кожен новий вид західного озброєння, яке передається Україні. У разі іноземних військ — та сама історія ", — підсумував Кузан.