На перезапуск Запорізької АЕС після деокупації знадобляться роки,

заес

На повний перезапуск всіх енергоблоків Запорізької атомної електростанції після повернення її під контроль України знадобляться роки.

Про це під час засідання комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає liga.net.

"Ситуація на станції, на жаль, за три роки окупації тільки погіршується. Це стосується насамперед деградації обладнання, це буде велика проблема. Друга проблема – у зв’язку з підривом Каховської дамби є питання, у який спосіб ми забезпечимо воду на станції, якщо теоретично ми її запустимо. І вийшов термін експлуатації палива", – зазначив він.

За його словами, наразі станція перебуває у такому стані, що навіть один енергоблок буде складно запустити з технічного погляду.

"Умовно, якщо ми отримаємо станцію, скільки часу треба, щоб її привести в робочий стан і працювати шістьома блоками, оцінити дуже складно. Але, за сьогоднішніми оцінками, це не місяці. На жаль, це роки", – сказав він.

Ситуація на Запорізькій АЕС

Після окупації Запорізької АЕС у 2022 році працювати на станції залишалося 6 700 працівників, частина з них підпсала контракти з окупантами.

За словами мера Енергодара Дмитра Орлова, станом на 2024 рік на окупованій російськими військовими Запорізькій атомній електростанції залишилося менше ніж 2 тис. із 11 тис. українських робітників, що працювали там до повномасштабного вторгнення.

5 жовтня 2022 року російський президент Владімір Путін своїм указом доручив передати окуповану Запорізьку АЕС у федеральну власність РФ. Для цього у Росії створили компанію "Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС". За даними української розвідки та "Енергоатома", російські окупанти вимагали від персоналу Запорізької АЕС підписати контракти з цією структурою.

Автор: Юлiя Далецька