В Ізраїлі через витрати на війну обговорюють дострокове підвищення податків

Читать на русском

В Ізраїлі через витрати на війну обговорюють дострокове підвищення податків

В Ізраїлі через витрати на війну обговорюють дострокове підвищення податків

Міністерство фінансів Ізраїлю розглядає можливість підвищення ставки податку на додану вартість із 17% до 18% трохи більш ніж через два місяці, замість 1 січня 2025 року. Так країна сподівається впоратися з дефіцитом у бюджеті, який виник через затрати на війну з ХАМАСом і відбиття нападу Ірану.

Очікується, що він може бути вищим за 8%, хоча раніше його прогнозували на рівні 6,6%. Казначейство також розглядає можливість підвищення ставок податку на прибуток і нерухомість цього року, повідомляє портал Ynet.

"Наприкінці тижня була внесена пропозиція, яка тепер буде розглядатися, щоб підвищити ставку ПДВ вже з 1 липня 2024 року, а не з 1 січня 2025-го. Підвищення ПДВ викликає зростання у цінах на всі продукти і послуги в економіці, за винятком фруктів і овочів", – йдеться у матеріалі.

Також уже цього року в казначействі будуть обговорювати пропозиції щодо підвищення податку на прибуток і податку на нерухомість. Хоча високопосадовець відомства наголосив, що це лише попередні ідеї, бо чіткого плану підвищення податків досі немає.

За його словами, з огляду на зміни, які відбулися останнім часом в Ізраїлі (коли державний бюджет на поточний рік давно затверджено), стає зрозуміло, що дефіцит буде вищим як через продовження війни в секторі Гази, та і недавнє протистояння з Іраном. Нині країна змушена виділяти більше коштів на систему безпеки, зокрема й на оновлення озброєння.

"Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху та міністр фінансів Бецалель Смотріч донедавна були категорично проти підвищення податків, але в світлі останніх подій, схоже, вони погодилися розглянути різні варіанти уже цього року. Насамперед, попереднє підвищення ставки ПДВ з 17% до 18% вже трохи більш ніж через два місяці", – пише ізраїльське видання.

Високопосадовці Мінфіну навіть заявляють про нагальну потребу створити комітет, який мав би обговорити формування плану оборонного бюджету Ізраїлю на наступні п’ять років.