Суд у Польщі дозволив арешт судді, який утік до Білорусі

Томаш Шмідт

Дисциплінарний суд при Вищому адміністративному суді Польщі дозволив затримати та увʼязнити суддю Другого воєводського адміністративного суду Варшави Томаша Шмідта , якого звинувачують у передачі іноземній розвідці секретних відомостей. Про це повідомляє пресслужба Національної прокуратури Польщі.

Своїм рішенням суд також ухвалив позбавити Шмідта недоторканності. У прокуратурі уточнили, що наразі правоохоронні органи можуть оголосити суддю в національний та міжнародний розшук.

Також у польській прокуратурі повідомили, що крім передачі іноземній розвідці секретних відомостей, Шмідта звинувачують в участі в діяльності іноземних спецслужб, спрямованих проти Польщі.

«Зібрані докази однозначно вказують на те, що Томаш Шмідт брав участь у гібридній війні, яку Білорусь та Російська Федерація вели проти Польщі, беручи участь у пропагандистських програмах білоруських та російських державних ЗМІ, поширюючи заяви через свої акаунти в соціальних мережах, у тому числі російськомовні. які зображують Польщу як залежну особу в міжнародних відносинах, прагнув спровокувати конфлікт із Росією та Білоруссю, чим діяв на шкоду Польській Республіці», – вказано в повідомленні прокуратури.

Напередодні Національна прокуратура Польщі порушила кримінальну справу проти судді Томаша Шмідта за статтею про шпигунство.

Шмідт приїхав до Білорусі 6 травня, там він попросив про політичний притулок, заявивши, що в Польщі «зазнавав переслідувань та погроз за самостійну політичну позицію».

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський назвав Шмідта «зрадником».

Агентство внутрішньої безпеки Польщі розпочало перевірку обсягів секретної інформації, до якої мав доступ Шмідт.

Це не перший випадок, коли громадяни Польщі просять політичного притулку у Білорусі. 2021 року до Білорусі втік польський прикордонник Еміль Чечко, польська влада звинуватила його в дезертирстві. Через рік Чечка знайшли повішеним за місцем проживання в Мінську.

А в червні 2022 року притулок у Білорусі попросив ще один громадянин Польщі, проросійський активіст Марчин Миколайок. В інтервʼю білоруським державним ЗМІ він розповідав про «русофобію у Польщі», повторюючи теми російської та білоруської пропаганди. У лютому 2022 року Миколайок підтримав напад Росії на Україну. За кілька днів до війни він прийшов на мітинг українських та білоруських активістів у Вроцлаві та обізвав їх «дебілами, які зібралися на підтримку майдаунів», ідеться в матеріалі видання.

Форум