Комітет Ради схвалив законопроєкт про посилення покарання за ухилення від мобілізації

мобілізація,тцк

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності схвалив урядовий законопроєкт №10379 про посилення відповідальності за ухилення від мобілізації.

Про це голова комітету Сергій Іонушас ("Слуга народу") розповів у коментарі УП.

"Сьогодні (8 квітня, – ред.) ми рекомендували парламенту ухвалити законопроєкт №10379 за основу і в цілому з комітетськими правками. Зокрема, комітет запропонував виключили із проєкту закону всі зміни до Кримінального кодексу, тобто тюремних строків за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації не буде", – сказав Іонушас.

Водночас штрафи за порушення правил військового обліку і мобілізації все ж підвищать – вони сягатимуть 22,5 тис. грн для звичайних громадян, хоча раніше їх пропонувалося встановити на ще вищому рівні.

Згідно з комітетськими пропозиціями, за порушення правил військового обліку (стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення) в мирний час передбачатиметься штраф від 3400 до 5100 гривень, повторно або в особливий період – від 17000 до 22500 гривень.

Водночас за порушення законодавства про оборону та мобілізацію (стаття 210-1 КУпАП) в мирний час планується встановити штрафи від 5100 до 8500 гривень для громадян, 17000-34000 гривень – для посадових та юридичних осіб. Під час воєнного стану штрафи складатимуть від 17000 до 22500 гривень – для громадян, від 34 000 до 59 500 гривень – для посадових та юридичних осіб.

Перший заступник голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук уточнив, що відповідний законопроєкт розглянуть у залі парламенту найближчим часом, після ухвалення проєкту закону про мобілізацію.

Читайте також: Комітет Ради повернувся до розгляду блокування рахунків за звинуваченням військкоматів в ухиленні від мобілізації, – нардеп

Нагадаймо, 7 лютого Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про посилення мобілізації, який запроваджує обов’язкову реєстрацію електронного кабінету для усіх військовозобов’язаних і передбачає запровадження електронних повісток.

Низку зауважень до нового законопроєкту висловили Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики та омбудсмен Дмитро Лубінець, а народні депутати подали до нього понад 4 тисячі поправок.

Урядовий законопроєкт про посилення відповідальності з порушення правил військового обліку №10379 вносили разом із попередньою версією законопроєкту про посилення мобілізації (№10378), який згодом відкликали. Він передбачав підвищення штрафів за порушення правил військового обліку з нинішніх 850-1500 до 8500-17000 грн, а за неявку за повісткою без поважних причин – до 153-204 тис.₴ Крім того, запроваджується кримінальна відповідальність за відмову від проходження медогляду.

Детальніше читайте у матеріалі БізнесЦензора: Електронні повістки, арешт рахунків та відстрочки: Що пропонує новий законопроєкт про мобілізацію

Автор: Михайло Орлюк