Що відомо про ракети Aster 30, які Україна отримає від Франції: ефективно знищують балістику

Читать на русском

Що відомо про ракети Aster 30, які Україна отримає від Франції: ефективно знищують балістику

Що відомо про ракети Aster 30, які Україна отримає від Франції : ефективно знищують балістику

Ракети класу Aster здатні уражати пріоритетні цілі прямим влучанням, використовуючи спосіб газодинамічного пропорційного поперечного управління.

У анонсованому Францією новому пакеті допомоги Україні анонсоване постачання зенітних керованих ракет Aster 30, які використовують для систем протиповітряної оборони Mamba SAMP-T. Такі комплекси можуть боротися з авіацією та знищувати протирадіолокаційні ракети. Однак найважливішим є те, що вони можуть успішно знищувати тактичні балістичні ракети. Про це йде мова у матеріалі інформаційного агентства Міністерства оборони України "АрміяInform".

Автори статті зазначають, що Aster 30 представляє сімейство зенітних керованих ракет Aster і є уніфікованим набоєм для засобів протиповітряної оборони сухопутного та корабельного базування.

Що відомо про застосування Aster 30

Розробником ракет Aster 30 є консорціум EUROSAM (Франція, Італія та Велика Британія), створений за участі провідних оборонних компаній Європи MBDA Missile Systems та THALES. Модифікації реактивних снарядів передбачають: Aster 15 (малого та середнього радіуса дії), Aster 30 (великого радіуса дії) та Aster Block 2 BMD (протиракета заатмосферного перехоплення).

Важливою якістю ракет класу Aster є здатність ураження пріоритетних цілей прямим влучанням (hit-to-kill), для чого використано спосіб газодинамічного пропорційного поперечного управління.

Франція та Італія отримали SAMP-T у 2011 році. Основною функцією цих зенітно-ракетних комплексів є можливість захищати військові підрозділи та критично важливі об’єкти. Так, у Франції їх використовують для прикриття своїх авіабаз, оскільки Mamba ефективно бореться як з авіацією, так і з ракетами, у тому числі крилатими та протирадіолокаційними.

Водночас автори матеріалу "АрміяInform" наголосили, що найважливішою характеристикою SAMP-T є здатність успішно збивати тактичні балістичні ракети на відстані від 15 до 35 км.

У 2013 році Італія та Франція провели спільне випробування комплексу в межах навчань НАТО. Відомо, що SAMP-T відмінно впорався, здійснивши перехоплення балістичної цілі. Випущену з літака ракету успішно знищила ракета-перехоплювач Aster 30 після балістичного польоту, відстань якого склала близько 300 км.

Основні характеристики Aster 30

Aster 30 є комплексно модифікованою ракетою класу "повітря – повітря" MICA, причому її адаптували для запусків із землі, призначена для протиракетної оборони.

Вказана у характеристиках дальність стрільби – близько 120 км, що є максимально можливим показником за ідеальних умов. При ураженні малопомітних або низьколітаючих цілей радіус буде набагато менший, наголошує "АрміяInform".

Після процесу оновлення ракета Aster 30 Block 1 також може боротися з невеликими цілями, у тому числі з БПЛА. Вона має осколково-фугасну бойову частину з програмованою затримкою безконтактного радіопідривача. Завдяки цьому вибух відбувається безпосередньо в повітрі, максимально близько до цілі. Цим SAMP-T відрізняється від ЗРК Patriot, ракети якого влучають у ціль.

При використанні ракети Aster застосовується спосіб газодинамічного поперечного пропорційного управління завдяки технології комбінованого аерогазодинамічного управління PIF-PAF, що суттєво збільшує маневреність ракети.

Ракета Aster 30 qrxiquiuqiruant

Ракета Aster 30

Початкова маса сухопутної Aster 30 складає 450 кг, довжину корпусу 4,9 м та швидкість польоту 4,5 Маха.

Саме ракети Aster допомогли ракетному фрегату ВМС Франції Alsace (D656), який зараз перебуває в Червоному морі, успішно перехопити три балістичні ракети єменських хуситів.

На думку спеціалістів ІКК Defense Express, SAMP/T з ракетами Aster 30 здатні досить ефективно протистояти російським балістичним ракетам.

2 лютого 2024 року стало відомо, що Європейська організація спільного співробітництва (OCCAR) у галузі озброєнь підписала контракт на чотири системи протиракетної оборони SAMP/T NG для Італії. Показник радіусу дії ЗРК SAMP/T NG складає 150 км для перехоплення цілі й більш як 350 км для виявлення цілей. .