Нацбанк оштрафував банк екснардепа Демчака на 21 мільйон

демчак

Національний банк України (НБУ) у березні оштрафував "РВС Банк" та державний "Укргазбанк".

Штрафи накладено за за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) злочинних доходів, а також вимог валютного законодавства, повідомляє пресслужба НБУ.

Зокрема, "РВС Банк" оштрафовано:

  • на 21 мільйон гривень за неналежне виконання вимог до подання інформації про дотримання законодавства про протидію легалізації (відмиванню) нелегальних доходів, правил фінансового моніторингу та нагляду за виконанням санкцій, а також щодо перевірки клієнтів;
  • на 400 тисяч гривень за несвоєчасне повідомлення про порогові фінансові операції, визначені законом про протидію легалізації (відмиванню) нелегальних доходів.
  • банк також отримав письмове застереження за порушення вимог до здійснення фінансового моніторингу операцій клієнтів.

Водночас державний "Укргазбанк" оштрафовано на 500 тисяч гривень за неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу до встановлення ділових відносин/під час обслуговування клієнтів, які є політично значущими особами або членами їх сімей.

Читайте також: НАБУ повідомило про підозру екснардепу Демчаку

Як повідомлялося, 99% акцій "РВС Банку" належить Олександру Стецюку, ще 1% акцій – екснардепу Руслану Демчаку, який певний час очлював наглядову раду банку.

У серпні 2023 року Офіс генпрокурора повідомив колишньому народному депутату від "Блоку Петра Порошенка" Руслану Демчаку про підозру в пособництві маніпулюванню на фондовій біржі та легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом (ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 222-1, ч. 3 ст. 209 КК України).

"РВС Банк" було створено у 2015 році на базі неплатоспроможного "Омега Банку", викупленого "Українською бізнес-групою" (UBG). UBG раніше контролювалася Демчаком та володіла "Ерде Банком".

Наразі ТОВ "Українська бізнес група" оформлене на Олександра Стецюка, він був помічником нардепа Демчака, а також його сусідом у Вінницькій області. Демчак заперечував будь-яку причетність до UBG.

Автор: Михайло Орлюк