До теракту в "Крокусі" причетний ІДІЛ, але Кремль може висунути нові звинувачення проти України, - ISW

Читать на русском

До теракту в

До теракту в "Крокусі" причетний ІДІЛ, але Кремль може висунути нові звинувачення проти України, — ISW

Відповідальність за напад у концертному залі "Крокус Сіті Холл" (Красногорськ, Підмосков’я) 22 березня, найімовірніше, несуть терористи "Ісламської держави" (ІДІЛ). Проте Кремль, який без доказів швидко спробував приплести до цього Україну, все ще може висунути офіційне звинувачення на її адресу.

Ймовірно, цими діями путінський уряд має намір спричинити внутрішню реакцію росіян на теракт. Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Російська влада заявила, що заарештувала чотирьох нападників і ще сімох, які брали участь у теракті в "Крокусі", повідомивши, що внаслідок нього загинули щонайменше 133 особи.

Відповідальність за цей напад взяло на себе афгансько-пакистанське відділення "Хорасан" терористичної організації ІДІЛ. Її інформагентство Amaq оприлюднило відповідну заяву та фото ймовірних виконавців теракту. За його даними, бойовики ІДІЛ напали на "великі збори християн" на околиці Москви, "вбивши і поранивши сотні людей і завдавши великих руйнувань", після чого "благополучно відійшли на свої бази". На розмитих зображеннях видно чотирьох бойовиків перед прапором ІДІЛ, які, за твердженням агентства, провели "найжорстокішу атаку за останні роки".

ISW: до теракту в  qkxiqdxiqdeihrant

За даними аналітиків ISW, заява Amaq за стилем, брендингом і мовою відповідає попереднім його заявам про інші атаки. Зазначається, що підконтрольні ІДІЛ медіа роблять оманливі чи хибні заяви нечасто та обережно, намагаючись підтримувати "високу довіру" до своїх комюніке, щоб визначити чіткі ідеологічні цілі та підтримувати потоки збору коштів.

"Пропаганда ІДІЛ дозволяє угрупованню збирати кошти та поширювати свої рекомендації серед командирів і прихильників нижчої ланки. Терористична організація ризикує дискредитувати себе в конкуруючій салафітсько-джихадистській спільноті, хибно беручи на себе відповідальність за дуже гучні напади", – наголосили експерти.

Вони кажуть, що проведення самого теракту в Підмосков’ї відповідає попереднім атакам бойовиків ІДІЛ, включаючи теракти в Парижі у 2015 році. В обох випадках виконавці залишали об’єкт і згодом ховалися від сил безпеки.

Тому військові експерти вважають, що "Хорасан" дійсно міг провести атаку на російський "Крокус". За останні 18 місяців цей підрозділ бойовиків здійснив щонайменше чотири гучні напади за межами Центральної Азії.

Командувач Центральним командуванням США генерал Майкл Курила в березні 2023 року, зокрема, заявив, що ІДІЛ зможе проводити "зовнішні операції проти інтересів США чи Заходу за кордоном менш як за шість місяців", а це означає, що західна розвідка вже оцінила, що ІДІЛ та "Хорасан" зможуть підготувати можливості для таких зовнішніх атак до вересня 2023 року. Американська розвідка також нещодавно підтвердила, що ІДІЛ несе відповідальність за вибух у Кермані (Іран) у січні 2024 року, що ще раз наголошує на можливості зовнішньої атаки терористів.

На основі цього в ISW дійшли такого висновку: твердження про те, що атака на "Крокус Сіті Холл" була операцією під хибним прапором, не відповідають доказам, отриманим аналітиками на основі самої атаки, що корелює з іншими повідомленнями про попередні зовнішні теракти ІДІЛ, які Інститут вивчення війни висвітлював з моменту появи "Ісламської держави". Також малоймовірно, що ІДІЛ здійснив атаку "за наказом українських спецслужб", як стверджували кілька російських джерел.

"ІДІЛ не буде хибно заявляти про напад, який міг бути скоєний однією християнською державою проти іншої (або Кремлем проти власного народу Росії під час якоїсь операції під хибним прапором), оскільки наслідки того, що ІДІЛ здійснює напад за вказівкою переважно християнської країни, завдасть збитків його репутації у салафітсько-джихадистській спільноті", – наголосили аналітики.

ISW: до теракту в

Водночас вони не відкидають, що Кремль спробує якимось чином приплести до теракту в підмосковному концертному залі Україну. Декілька кремлівських поплічників уже зробили подібні заяви. Диктатор Володимир Путін 23 березня звернувся до російської громадськості й також заявив, що "контакти" нападників підготували "вікно" для їхньої ексфільтрації через міжнародний кордон до України (без згадки про те, як терористи мали подолати оборону, яку росіяни встановили вздовж кордону).

ФСБ РФ прозвітувала про затримання чотирьох нападників, коли ті намагалися зв’язатися зі своїми передбачуваними контактами на "українській стороні кордону". Офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова також помилково заявила, що Україна останні десять років "поширює тероризм" за вказівкою Заходу й саме тому нападники "намагалися тікати до України".

"Росіяни називають українські військові удари по законних цілях у Росії тероризмом. Кремлівські чиновники, ймовірно, прагнуть опосередковано пов’язати Київ із нападом, щоб створити умови для інформаційних операцій, які намагаються приписати теракт Україні без необхідності висувати негайні офіційні звинувачення. Державні росЗМІ отримали інструкції з Кремля наголосити на передбачуваному "українському сліді" в нападі на "Крокус Сіті Холл", – йдеться у зведенні ISW.

На думку аналітиків, Москва сподівається, що сприйняття причетності України до нападу збільшить внутрішню підтримку росіян війни проти сусідньої держави.

"Кремль все ще може висунути офіційне звинувачення з цією метою, якщо він вважає, що непрямі звинувачення є недостатніми для того, щоб викликати внутрішню реакцію, яка ще може трапитися", – підсумували аналітики.