У Тбілісі поліція затримала 14 людей на мітингу проти «закону про іноагентів»

Акція протесту в Тбілісі, 15 квітня 2024 року

У Тбілісі біля будівлі парламенту Грузії розпочався безстроковий мітинг опозиції і неурядових організацій «Так Європі, ні – російському закону». Він спрямований проти законопроєкту владної партії «Грузинська мрія» під назвою «Про прозорість зовнішнього впливу», який опоненти влади вважають аналогом російського закону «Про іноземних агентів».

Організатори заявляють, що мітинг триватиме доти, поки владна партія не відмовиться від спроб ухвалити закон, який протестувальники називають антидемократичним й антиєвропейським. Будівля парламенту охороняється поліцейським спецназом. У МВС Грузії заявили про затримання 14 протестувальників, повідомила грузинська служба Радіо Свобода. Їх звинуватили у хуліганстві і непокорі поліції.

Крім того, у МВС повідомили про одного пораненого поліцейського.

Від ранку 15 квітня законопроєкт бурхливо обговорювали на розширеному засіданні парламентського комітету з юридичних питань. Дискусія вилилася в бійку: лідер партії «Громадяни», депутат Алеко Елісашвілі вдарив по обличчю доповідача, голову парламентської більшості Мамуку Мдінарадзе, після чого Елісашвілі побили однопартійці Мдінарадзе.

Вийшовши з будівлі парламенту, Елісашвілі сказав журналістам, що був побитий, але готовий до фізичного болю, «щоб врятувати батьківщину від поневолення Росією».

Низку депутатів від опозиції, у тому числі з партії Міхеїла Саакашвілі «Єдиний національний рух», а також представників неурядових організацій видворили із засідання за рішенням голови комітету Анрі Оханашвілі.

У тому числі із зали видворили колишнього посла Грузії в ЄС Саломе Самадашвілі. В інтерв’ю Радіо Свобода вона заявила, що владна партія «стала на шлях [скинутого експрезидента України] Януковича».

За інформацією Самадашвілі, вдень 15 квітня посли держав ЄС, США і Великої Британії «здійснили дипломатичний демарш», попередивши грузинську владу про серйозні наслідки в разі ухвалення закону.

Ймовірно, спільний дипломатичний демарш було здійснено в ході зустрічі послів із прем’єр-міністром Іраклієм Кобахідзе у будівлі державної канцелярії. Раніше Кобахідзе заявляв, що закон «повністю відповідає інтересам Грузії і відповідає європейським демократичним цінностям».

Прем’єр запропонував західним дипломатам, які активно критикують законопроєкт «і вказують грузинському парламенту, який закон ухвалювати, а який ні», взяти участь у теледебатах. Він зазначив, що посли західних країн, критикуючи закон, «не пояснюють, чим він відрізняється від аналогічного законодавства, яке діє у країнах ЄС та США».

Опозиція й неурядові організації побоюються, що в разі ухвалення закону Грузія може втратити статус кандидата в члени ЄС, який країна отримала наприкінці минулого року. Мдінарадзе й інші лідери «Грузинської мрії» заперечують таку можливість. За їхніми словами, в ЄС немає юридичної процедури щодо позбавлення країни статусу кандидата.

На це голова «Єдиного національного руху» Леван Хабеішвілі відповів у ході засідання комітету: «Якщо ЄС наприкінці поточного року не розпочне предметні переговори з Грузією про повноцінне членство, це рівнозначно відмові в євроінтеграції Грузії».

Днями канцлер Німеччини Олаф Шольц під час спільної пресконференції в Берліні з прем’єром Іраклієм Кобахідзе назвав законопроєкт «неприйнятним», оскільки він ускладнить діяльність неурядових організацій, які б сприяли будівництву демократичних інститутів Грузії.

Минулого року владна партія вже намагалася ухвалити закон «Про прозорість зовнішнього впливу», але була змушена проголосувати у другому читанні проти власного законопроєкту після бурхливих протестів і сутичок на проспекті Руставелі, біля будівлі парламенту, де поранень зазнали сотні демонстрантів і співробітників поліції.

Форум