У ВМС США поскаржилися на монтаж новітніх F-35

Читать на русском

У ВМС США поскаржилися на монтаж новітніх F-35

У ВМС США поскаржилися на монтаж новітніх F-35

Щоб усунути ці несправності, знадобилося понад 700 годин роботи і понад 31 тонну палива. При цьому кожен літак обійшовся американським ВМС у 94,4 мільйона доларів.

Корпус морської піхоти США у 2023 році отримав партію новітніх винищувачів F-35C Joint Strike Fighter, з якої п’ять машин були з критичними несправностями. Серед них — металева стружка в забрудненому паливі, неправильно зібрані деталі і пластиковий скребок, що виступає зі складного крила. Про це 29 квітня повідомили журналісти Defense News, поспілкувавшись із представниками американських ВМС.

У публікації йдеться про те, що винищувальна ескадрилья VMFA-311, що базується на авіабазі морської піхоти Мірамар у Сан-Дієго, виявила дефекти в п’яти нових F-35C, вироблених компанією Lockheed Martin. Щоб усунути ці несправності, знадобилося понад 700 годин роботи, а усунення проблем із паливними баками призвели до втрати понад 169 000 фунтів (понад 31 тонну) палива. При цьому зазначалося, що кожен літак обійшовся американським ВМС у 94,4 мільйона доларів.

Командир VMFA-311 підполковник Майклом Фішером у зв’язку з цим заявив, що проблеми з готовністю F-35 продовжують переслідувати морську піхоту і підриває здатність ВМС "бути передовою силою країни".

"Кількість компонентів, що відмовили, витрачених людино-годин і втрачених вильотів неприйнятна для підтримання базового рівня майстерності та послідовності на оперативному рівні. Відділ готовності та технічного обслуговування F-35 повинен вірити в якість і виробництво кожного літака", — наголосив він.

У результаті, як повідомляється, виникла необхідність у ретельній перевірці всіх нових винищувачів F-35, що надходять в ескадрильї морської піхоти. При цьому керівництво наголосило на необхідності надійних зворотних зв’язків із виробником Lockheed Martin для розв’язання проблем у найкоротші терміни.

Також армійці заявили, що проблеми, виявлені в нових винищувачах F-35C, являють собою не тільки загрозу безпеці для льотчиків, а й провокують марнотратство часу і ресурсів. Тому питання якості продукції Lockheed Martin і надійності F-35 стають дедалі важливішими не тільки для морської піхоти США, а й інших країн, що використовують цей винищувач.

Тим часом у Lockheed Martin відповіли, що співробітники компанії уважно стежать за надійністю деталей F-35 і працюють з об’єднаним офісом програми над ремонтом деталей, що вийшли з ладу на ранньому етапі.