Мінреінтеграції: з Росії повернули депортовану 17-річну дівчину

Ілюстраційне фото (вивезення дітей із окупованого на той момент Херсона до Криму, жовтень 2022 року)

До України вдалося повернути ще одну неповнолітню, вивезену до Росії, повідомляє Міністерство з реінтеграції тимчасово окупованих територій 19 квітня.

За повідомленням, дівчина на ім’я Мирослава втратила батьків у 2014 році. Півтора року тому, всупереч власному бажанню, її відправили з окупованої території України до Росії.

«Жила у гуртожитку і по суті була покинута напризволяще. Тим часом намагалася знайти хоч когось, хто міг би підтримати та допомогти. Інформація про місце її перебування надійшла в Україну від небайдужих людей», – заявляє урядове відомство.

Поверненням дівчини займалися представники міністерства разом із організацією Українська мережа за права дитини в рамках проєкту «Шлях додому».

«Увесь час були з нею на зв’язку. В тому числі на маршруті слідування. Чотири доби важкої дороги й ось нарешті вона вже в Україні», – додає Мінреінтеграції.

Днями організація Save Ukraine повідомила про повернення з окупованих Росією українських територій ще шість українських дітей з їхніми сім’ями.

За даними розслідування російських видань «Верстка» і «Важные истории», щонайменше 285 вивезених із Донбасу дітей опинилися у всеросійській базі даних дітей-сиріт.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно. Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч».

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.

Форум