Українці можуть отримати фальшиві долари: де шахраї розповсюджували підробки

Читать на русском

Українці можуть отримати фальшиві долари: де шахраї розповсюджували підробки

Українці можуть отримати фальшиві долари: де шахраї розповсюджували підробки

Українці можуть одержати в обмінниках фальшиві гроші. Наприклад, вже поміщена під арешт аферистка з Чернівецької області здала в них підроблені 2 100 доларів.

Про це повідомили у Бюро економічної безпеки України (БЕБ). Там зазначили:

  • гроші аферистка отримала від спільника;
  • діяла вона у Чернівецькій області.

"Жінка отримала іноземну валюту від спільника. Надалі, знаючи що гроші є фальшивими, вона здавала їх в пунктах обміну на території Чернівецької області. Таким чином їй вдалося обміняти на гривні 2100 доларів США", – йдеться у повідомленні.

При цьому правоохоронці оприлюднили фото зі, ймовірно, підробленими грошима. На них, серед інших, видно купюри в:

  • 100 доларів;
  • 20, 50, 100 євро.

Поміщена під арешт аферистка здала в обмінники фальшивих 2 100 доларів qkxiqdxiqdeihrant

"Фігурантку повідомили про підозру. Наразі їй обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі понад 200 тис. грн", – зазначили правоохоронці.

Фальшивих доларів побільшало

Водночас, визнали зі свого боку в НБУ, фальшивомонетники активно підсовують українцям підроблені долари – у 2023 році на їхню долю випало 97% фальшивих банкнот серед усіх іноземних валют. При цьому найчастіше підробленими виявлялися гроші великих номіналів. Зокрема:

  • 100 доларів – 92% від загальної кількості вилучених підроблених купюр;
  • 50 доларів – 7%.

Загалом, зазначили в регуляторі, у 2023 році було виявлено менше 700 фальшивих банкнот іноземної валюти. Що трохи більше, ніж у 2022-му, коли таких купюр було знайдено близько 600-т.

Втім, зазначається, говорити про масштабну загрозу ринку та фінансовій системі не можна. "Рівень підроблення банкнот іноземної валюти минулого року був низьким", – констатували у Нацбанку.