"Теплову енергетику майже знищено": Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС

зеленський

Президент Володимир Зеленський не виключає, що ворог може атакувати інфраструктуру українських АЕС, і у зв’язку з цим просить надати країні сучасні засоби ППО.

Про це він заявив під час онлайн-виступу на засіданні Європейської ради, передає Інтерфакс-Україна.

"Росія вже знищила майже всю нашу теплову енергетику. Греблі та обладнання гідроелектростанцій, а також газова інфраструктура зазнають терористичних атак. Росія не відмовляється від радіаційного шантажу і, зокрема, продовжує жорстоко грати з безпекою Запорізької АЕС. Ми не виключаємо, що інфраструктура інших наших атомних електростанцій та розподільчих мереж також перебуває під загрозою з боку російського терору", – зазначив голова держави.

За його словами, загрозу можуть зупинити системи ППО.

"Це може зупинити тільки ППО – конкретні системи, такі як "Patriot", "Iris-T", "Samp-Т", Nasams. Системи, які у вас є. Вони потрібні Україні просто зараз – потрібні, щоб завадити Путіну використовувати терористичні методи", – сказав Зеленський.

Він визнав, що "російська армія відчуває свою силу практично у всьому, що стосується збройного компонента. І саме завдяки цій силі – в артилерії, в техніці, в умінні діяти в небі – вони чинять на нас тиск на фронті і поступово рухаються. Путін тепер сподівається, що йому вдасться досягти успіху у своєму контрнаступі, і єдиним коренем цієї надії є нестача зброї серед наших солдатів".

Як повідомлялося, внаслідок останніх ворожих обстрілів Україна втратила 7 ГВт потужностей генерації електроенергії, зазначав міністр енергетики Герман Галущенко.

Що відомо про наслідки останніх атак РФ на енергетику України

Як повідомлялося, під час найбільшої за час повномаштабної війни атаки на українську енергетику 22 березня вісім ракет влучили у ДніпроГЕС, через це станція припинила роботу. За даними "Укргідроенерго", внаслідок цього компанія втратила 20% генеруючих потужностей. Крім того, великих пошкоджень зазнала Харківська ТЕЦ-5, вона зупинила роботу.

Група ДТЕК спочатку оцінила втрати внаслідок масованої ворожої атаки на українську енергосистему 22 березня у "близько половини" своїх генеруючих потужностей. Після масованої атаки 29 березня компанія заявила, що пошкоджень зазнали 80% енергоблоків ТЕС.

У державному "Центренерго" заявляли, що 29 березня ударами росіян знищена Зміївська ТЕС. 11 квітня російські окупанти повністю зруйнували Трипільську ТЕС, яка була важливим постачальником електроенергії у Київській, Черкаській та Житомирській областях. Відтак, державне "Центренерго" втратило 100% генерації.

Крім теплових електростанцій, цілями російської масованої атаки в ніч на 29 березня стали Канівська та Дністровська ГЕС, заявив президент Володимир Зеленський.

Автор: Юлiя Недашківська