Американська PepsiCo відкрила новий завод у Росії. Там вироблятимуть чипси Lay’s

чипсы,lays

Компанія PepsiCo запустила першу лінію нового заводу з виробництва снеків та солоних закусок під Новосибірськом у Росії.

Про це міністр сільського господарства Новосибірської області Євген Лещенко розповів російському пропагандистському агентству ТАСС.

Він уточнив, що потужність заводу зараз становить близько 60 тис. тонн на рік, підприємство займатиметься виробництвом чипсів. Єдиний бренд чипсів, вказаний на російському сайті PepsiCo, – це Lay’s, який присутній і в Україні.

Російський чиновник зауважив, що поки що невідомо, коли завод зможе вийти на повну потужність, оскільки виникли складнощі з постачанням технологічного обладнання через санкції.

У 2023 році Держбуднагляд регіону повідомив про завершення будівництва заводу. Забудовником заводу було російське ТОВ "ПепсіКо Холдінгс", що належить німецькій компанії "Сві Росія Холдінгс Гмбх" (98,9%) та швейцарській "Фріто-Лей Трейдінг Компані" (1,1%).

Забудовнику видали дозвіл на виробництво солоних закусок компанії "Фріто Лей Мануфактурінг", якій належать права на товарні знаки Lay’s, Хрусteam, Doritos у Росії.

Як PepsiCo заробляє у Росії?

Як повідомлялося, після вторгнення РФ в Україну у 2022 році PepsiCo оголосила, що припинить продавати газовані напої в Росії під своїми глобальними брендами Pepsi-Cola, 7Up і Mirinda, проте продовжить виробляти інші види продукції. У підсумку, компанія продовжила продавати газовані напої у РФ, але під іншою назвою.

У вересні 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції внесло PepsiCo до переліку міжнародних спонсорів війни. За підрахунками НАЗК, у перший рік повномасштабної війни PepsiCo збільшила свої доходи в Росії до $2,59 млрд. Чистий прибуток виріс на 333% – до $525 млн, порівняно з 2021 роком. Податків до бюджету РФ було сплачено на понад $115 млн.

PepsiCo виробляє прохолоджувальні напої, соки, чипси, закуски, молочні продукти та інші продукти харчування під основними марками Chester’s, Chipsy, Lay’s, Mirinda, Pasta Roni, Pepsi, Propel, Sandora, 7up, Simba, Snack a Jacks, Sonric’s, Tropicana, "Агуша" (після повномасштабного вторгнення в Україні перейменовано на "Агуня"), "Чудо", "Слов’яночка", "Садочок", "Сандорик", "Машенька" (в Україні перейменовано на "Марійка") тощо.

Компанія має в Росії 19 заводів, близько 20 тис. співробітників та 40 тис. сільськогосподарських працівників. За показником чистого прибутку PepsiCo є четвертою за розміром компанією в галузі напоїв і харчових продуктів у РФ.

Автор: Михайло Орлюк