Російський "Новатек" не зможе добудувати свій найбільший LNG-завод через санкції,

новатек,арктик

Російська компанія "Новатек" не зможе завершити будівництво свого найновішого заводу з виробництва скрапленого газу Arctic LNG 2 після того, як західні санкції обмежили їй доступ до танкерів льодового класу.

Замість цього компанія планує зосередитися на розвитку свого проєкту у вільному від льоду порту Мурманська, повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

"Зараз вся увага на Мурманськ, танкери льодового класу там не потрібні", – повідомило джерело.

Росія намагається збільшити експорт скрапленого газу морем, щоб компенсувати падіння експорту трубопровідного газу до Європи. Але відмова від завершення будівництва заводу Arctic LNG 2 ускладнить мету Москви збільшити свою частку на світовому ринку LNG з нинішніх 8% до 20% у 2030-2035 роках.

Цей проєкт після його запуску всіх трьох запроєктованих виробничих ліній мав стати найбільшим подібним заводом у Росії, потужністю 19,8 млн метричних тонн скрапленого газу на рік і 1,6 млн тонн стабільного газового конденсату на рік.

Першу з трьох ліній нового LNG-заводу компанія запустила у грудні минулого року, але змушена була її зупинити через брак танкерів льодового класу, здатних транспортувати скраплений газ, охолоджений до мінус 163 градусів за Цельсієм.

На російській верфі "Звєзда" планували збудувати 15 танкерів льодового класу Arc7, здатних прорізати лід товщиною 2 метри. Але їх будівництво затримується. Ще шість танкерів мала збудувати корейська компанія Hanwha Ocean (колишня Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering). Однак через санкції проти РФ принаймні половину цього замовлення скасували. Згідно з відкритою інформацією, наразі для Arctic LNG 2 було побудовано лише три придатних газових танкери.

Другу і третю лінії заводу планували запустити у 2024 і 2026 роках відповідно. Друга виробнича лінія зараз будується на заводі в Білокаменці в Мурманській області.

Однак третю лінію для Arctic LNG 2 можуть замість цього встановити на новому заводі з в виробництва скрапленого газу у самому Мурманську, про плани будівництва якого "Новатек" оголосив у червні минулого року.

"Розглядається варіант – влітку відправити другу гравітаційну платформу для "Арктик СПГ-2", а для "Мурманська СПГ" використовувати третю", – повідомило джерело агентства.

Наразі планується, що проєкт "Мурманськ СПГ" буде навіть більшим, ніж Arctic LNG 2, а його потужність становитиме 20,4 мільйона тонн скрапленого газу на рік. Очікується, що до кінця 2027 року вдасться запустити виробництво на перших двох лініях, а остання лінія почне працювати в 2029 році.

Читайте також: Німецька Linde вийшла з проєкту виробництва обладнання для LNG-заводів в Росії

Як повідомлялося, "Новатек" планував почати експорт газу із заводу Arctic LNG 2 у першому кварталі поточного року. Але після запровадження санкцій США щодо цього проєкту коампанія змушена була оголосити форс-мажор за своїми зобов’язаннями перед клієнтами.

Проєкт Arctic LNG 2 вартістю $21,3 млрд передбачає будівництво трьох черг з виробництва скрапленого природного газу потужністю 6,6 млн тонн на рік кожна у Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ. Станом на кінець 2021 року загальна готовність проєкту оцінювалася у 59%, першої черги – у 78%.

Наприкінці 2021 року Arctic LNG 2 домовився про залучення проектного фінансування на 9,5 млрд євро і вже погасив звідти частину внеску, зробленого "Новатеком" (найбільший акціонер проєкту). Проєктна компанія не може залучати кошти у доларах через санкції США, запроваджені у 2014 році.

Однак після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну японські та французькі інвестори призупинили фінансування проєкту.

Автор: Михайло Орлюк