"Уктрансбезпека" зібрала за рік рекордну суму штрафів та стягнень

укртрансбезпека

Державна служба з безпеки на транспорті ("Укртрансбезпека") у 2023 році забезпечила рекордну суму надходжень до держбюджету – 637 млн грн, що у 3,1 раза більше ніж у 2022 році (205,1 млн).

Про це під час пресконференції повідомив голова служби Євген Зборовський, передає Інтерфакс-Україна.

Він уточнив, що більшу частину суми становлять стягнення та штрафи. Минулого року їх було накладено на понад 800 млн₴

Загальна сума стягнень становить 378 млн грн надходжень від стягнень, накладених під час рейдових перевірок. Зокрема, 329 млн грн від рейдових перевірок за участю вантажного транспорту та 49 млн грн – за участю транспорту, який виконує вантажні перевезення. У 2022 році суми надходжень становили 111 млн грн та 10,5 млн грн відповідно.

Крім того, до бюджету надійшло 228 млн грн штрафів від автофіксації порушень габаритно-вагових параметрів, зафіксованих комплексами зважування автотранспорту в русі Weight-in-Motion.

Зборовський зазначив, що цифра надходжень 637 млн грн вдвічі перевищує суму, виділену з держбюджету на утримання "Укртрансбезпеки", зокрема на зарплати співробітникам.

Глава служби також зазначив, що за минулий рік було зафіксовано більше порушень, як у сегменті вантажного транспорту, так і пасажирських перевезень.

У відомстві також додали, що підвищенню ефективності її роботи у 2023 році сприяло отримане торік право встановлювати блокатори коліс на транспортний засіб та супроводжувати його до пункту вагового контролю.

Порушення габаритно-вагових параметрів фіксуються за допомогою WIM-комплексів – у 20 областях встановлено 50 таких комплексів, переважно на автошляхах, які будувалися у 2020-2021 роках.

Автор: Юлiя Недашківська